Crypto

Core Scientific u ‘značajnoj sumnji’ da će nastaviti bez više gotovine

Rudar bitkoina (BTC) Core Scientific upozorio je na “značajnu sumnju” da će moći nastaviti sa radom u narednih 12 mjeseci s obzirom na finansijsku neizvjesnost.

U svom tromjesečnom izvještaju podnesenom Komisiji za vrijednosne papire i berze Sjedinjenih Država (SEC) 22. novembra, kompanija je navela da je ostvarila neto gubitak od 434,8 miliona dolara u trećem kvartalu 2022. godine.

Nakon neto gubitaka od 862 miliona dolara u drugom tromjesečju, njeni ukupni neto gubici za 2022. iznose 1,71 milijardu dolara.

Kompanija je predložila da će joj za nastavak poslovanja do novembra 2023. biti potrebna dodatna likvidnost, dodajući da predviđa da će njeni novčani resursi “biti iscrpljeni do 2022. ili ranije”.

„S obzirom na neizvjesnost u vezi sa finansijskim stanjem Kompanije, postoji značajna sumnja u sposobnost Kompanije da nastavi s poslovanjem do novembra 2023.

Takođe su rekli da sumnjaju u svoju sposobnost da prikupi sredstva putem finansiranja ili tržišta kapitala, navodeći “neizvjesnosti i trenutne tržišne uslove” koji su smanjili dostupnost tih vrsta izvora likvidnosti.

Rastući troškovi energije, pad cijene Bitcoina i povećana stopa heširanja također su navedeni kao razlozi zbog kojih pati od smanjenja likvidnosti, dodajući da postoji daljnja “značajna sumnja” u njenu sposobnost da nastavi s radom jer je “veoma teško predvidjeti kada ili ako će se cijene Bitcoina oporaviti ili će se troškovi energije smanjiti.”

Core Scientific je ranije naznačio u podnesku SEC-a od 26. oktobra da bi niska cijena bitkoina, rastuća cijena električne energije i odbijanje bankrotiranog kripto zajmodavca Celsiusa da otplati zajam od 2,1 milion dolara mogli dovesti do toga da njegovi novčani resursi budu „iscrpljeni do kraja 2022. ili ranije.”

Core Scientific je preduzeo korake da ublaži finansijski stres pod kojim se nalazi, uključujući smanjenje operativnih troškova, smanjenje ili odlaganje kapitalnih izdataka i povećanje prihoda od hostinga.

Takođe je odlučila da ne plaća neke od firmi od kojih je pozajmila i upozorava da bi mogla biti tužena zbog neplaćanja i zbog toga se suočiti sa povećanjem kamatnih stopa.

Povezano: Turbulencija za blockchain industriju uprkos jakim osnovama Bitcoina: Izvještaj

Core Scientific nije jedina firma za rudarenje kriptovaluta koja se bori da nastavi sa radom na trenutnom tržištu, a Argo Blockchain nastoji povećati dodatnu likvidnost putem upisa običnih dionica i upozorava da je također u opasnosti od prestanka poslovanja ako to ne učini.

Australijska rudarska firma Iris Energy također pokazuje znakove finansijske nevolje, otkrivajući u prijavi od 21. novembra SEC-u da je isključila hardver zbog jedinica koje proizvode “nedovoljan priliv novca”.

Osnivač menadžera imovine Capriole Investments, Charles Edwards, bio je posebno medvjeđi u vezi sa stanjem rudarenja bitkoina i napomenuo je u tvitu od 22. novembra da je ovakav odgovor za očekivati ​​kada je cijena bitkoina ispod cijene rudarenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.