Crypto

Core Scientific je povećao proizvodnju bitkoina za 10% u julu zbog nestanka struje u Teksasu

Kompanija za rudarenje kriptovaluta Core Scientific izvijestila je da su njene operacije proizvele 1.221 bitkoin (BTC) u julu iako je kompanija nekoliko puta gasila napajanje kao odgovor na potražnju u elektroenergetskoj mreži Teksasa.

U saopštenju od petka, Core Scientific je rekao da je njegova proizvodnja bitkoina iz mjeseca u mjesec porasla sa 1.106 u junu na 1.221 u julu – otprilike 10,4%. Firma je prijavila smanjenje operacija „zbog ekstremnih temperatura u više centara podataka“, ali je takođe povećala broj svojih servera za samostalno rudarenje i hashrate za 6%, na 109.000 odnosno 10,9 exahash-a u sekundi (EH/s).

Prema Core Scientific-u, kompanija je u julu „potpuno isključila svoje operacije u centru podataka u Teksasu“ u julu kako bi podržala Vijeće za električnu pouzdanost Teksasa, ili ERCOT, koje kontrolira državnu električnu mrežu. Kompanija je izvijestila da je smanjila svoje zahtjeve za električnom energijom za 8.157 megavat-sati (MWh).

Stanovnici mnogih dijelova Teksasa iskusili su nekoliko uzastopnih dana temperature preko 100 stepeni Farenhajta u julu, a ERCOT je prognozirao da je potražnja za električnom energijom mogla premašiti raspoloživu ponudu. Riot Blockchain, koji je također domaćin rudarskih operacija u Teksasu, prijavio je pad proizvodnje BTC-a od 24% od juna do jula, sa 421 na 318. Prema riječima izvršnog direktora Jasona Lesa, kompanija je smanjila poslovanje za 11.717 MWh.

Povezano: Hoće li industrija rudarstva Bitcoina propasti? Analitičari objašnjavaju zašto je kriza zaista prilika

Izvršni direktor Core Scientific-a Mike Levitt rekao je u julu da kompanija planira proširiti svoj kapacitet hostinga u podatkovnim centrima za 75 MW, s ciljem da do kraja 2022. ima stopu heširanja od 30 EH/s. Od 31. jula, kompanija je izvijestila da ima 1.205 BTC vredan otprilike 28 miliona dolara u vreme objavljivanja, prodavši više od 7.000 BTC za 167 miliona dolara u junu i 1.975 BTC za 44 miliona dolara u julu.

Rudarska kompanija planira objaviti svoj izvještaj o zaradi iz drugog kvartala 2022. 11. avgusta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *