Crypto

Compass Mining je tužio zbog gubitka mašina za rudarenje Bitcoina koje su kupili kupci

Kupci tuže Compass Mining za preko 2 miliona dolara, navodeći prevaru, nakon što je kompanija prekinula veze s ruskom hosting kompanijom Bit River i nije uspjela da vrati Bitcoin mašine kupaca, navodeći kao razlog neprimjenjivu sankciju Sjedinjenih Država.

Prema sudskom dokumentu podnesenom 17. januara, Compass Mining je u aprilu 2022. izdao obavještenje da je prekinuo svoje “odnose i poslove sa Bit Riverom” zbog sankcija nametnutih Izvršnom naredbom 14024.

Navodi se da Compass “nije ponudio” da vrati ili čak povrati imovinu koju su njegovi klijenti povjerili kompaniji, a koja se nalazila u pogonima Bit Rivera u Rusiji.

Međutim, navedeno je da je “netačno” da bi povratak rudarskih mašina predstavljao kršenje Izvršne naredbe 14024, koja zabranjuje poslovanje sa sankcionisanim subjektima.

Sudski dokument navodi da Compass ima “i pravo i obavezu da izvrši povratak rudara svojih kupaca”.

Predstavnici kompanije Compass neprijateljski su odgovorili na zabrinutost kupaca, rekavši da “nije u stanju da vodi ili čak olakša” bilo kakve poslovne poslove sa Bit Riverom.

Kada njeni kupci nisu imali izbora osim da kontaktiraju Bit River, ruska firma ih je navodno vratila na Compass. Predstavnici Bit Rivera odgovorili su onima koji su se javili:

“S pravne tačke gledišta, ugovor Bit Rivera je sa Compassom, a sva oprema je u vlasništvu Kompasa. Stoga na sva pitanja morate odgovoriti direktno s Compassom.”

Sudski dokument navodi da je Compass trebao otkriti Bit Riveru da su oni “jednostavno posrednik” i da su mašine plaćene i vlasništvo samih tužitelja.

Partnerstvo sa Bit Riverom prvobitno je imalo za cilj da omogući klijentima kompanije Compass da ugosti svoje mašine u pogonima Bit Rivera kako bi iskoristili prednosti „postrojenja za rudarenje kriptovaluta poslovnog ranga, niske cene i niske emisije ugljenika u Rusiji“.

Povezano: Samo za vanjsku trgovinu: Banka Rusije se protivi besplatnim kripto investicijama

U sudskom dokumentu se dalje navodi da je obećanje kompanije Compass o „vremenskom radu od 95%“ njegovih mašina bilo netačno, navodeći da je zapravo „bliže 50-60%.“ U nekim slučajevima rudari uopšte nisu bili na mreži nedeljama ili mesecima.

U julu 2022., Compass je bila prva rudarska kompanija koja je najavila otpuštanje radnih mjesta usred tekuće kripto zime. Firma je otpustila 15% svojih zaposlenih, dok su najviši rukovodioci i osoblje značajno smanjili plate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *