Crypto

CoinShares-ov Meltem demirira gume borbe protiv kripto borbe, vidi evolucijski kripto razvoj naprijed

Meltem Demirors, glavni direktor za strategiju u CoinShares-u za upravljanje digitalnom imovinom, pozvao je industriju kriptovaluta da dovede u red i prihvati propise.

Govoreći na podcastu Chain Reaction, ona je iznijela mišljenje da se treba okončati sukobi učesnika kripto tržišta, posebno između ljudi koji se izjašnjavaju kao “bitkoin maksimalisti” i drugih koji su nepokolebljivi pristalice drugih blockchaina.

Ova polarizacija industriji ne čini nikakvu uslugu, napominje ona. To je zato što se “ideološki žar koji stoji iza kripto” razvija i nastavit će se razvijati kako klasa imovine postaje sve popularnija. Dok su se mnogi učesnici na tržištu okrenuli Bitcoin-u zbog skepticizma u vladi i želje da povrate kontrolu nad svojim novcem na početku, kripto trenutno ima mnogo nijansiranih slučajeva upotrebe.

“To uključuje politiku, uključuje institucije i uključuje obrazovanje i puno drugih složenih kulturnih i društvenih faktora. Mislim da još uvek nismo dostigli tu veliku prekretnicu. I mislim da će vjerovatno trebati neko vrijeme da se materijalizuje”, rekao je Demirors.

Na osnovu toga, bivši broj dva u Digital Currency Group (DCG), upozorio je da bitkoin i kripto evoluirali tamo gdje industrija treba da sarađuje sa institucijama, kao i regulatorima.

“Prepoznali smo da kako bi Bitcoin i kriptovalute bili prihvaćeni, moramo sarađivati ​​s institucijama. Također mislim da se sve više prepoznaje da regulatorno okruženje zahtijeva određene vrste ponašanja”, dodala je.

Demirors nije jedini velikan kripto tržišta koji se drži ovog stava. Osnivači Binance-a i FTX-a, Changpeng Zhao (CZ) i Sam Bankman-Fried (SBF), respektivno su izjavili da je saradnja s regulatorima neophodna kako bi usvajanje kripto i blockchain tehnologije postalo mainstream.

Kripto privlači regulatorni interes

Dok kripto industrija postaje sve otvorenija za propise, regulatori također pokazuju veći interes za klasu imovine. Globalno, financijski nadzornici i tržišni regulatori rade na propisima koji će obuzdati ekscese kripto tržišta i industrije.

U Evropi je EU postigla konačne sporazume o svojim zakonima o tržištima kripto imovine (MiCA) koji će regulirati industriju u 27 zemalja, kako je izvijestio Bloomberg. Ova pravila, čija je namjera da stupe na snagu 2024. godine, pružit će regulatornu jasnoću za izdavaoce tokena, VASP-ove i stabilne coine.

U SAD-u, dok sveobuhvatni kripto propisi prolaze kroz Kongres, SEC je pozvao učesnike na tržištu da prihvate postojeće zakone o sigurnosti. U nedavnom komentaru, predsjednik SEC-a Gary Gensler ponovio je da kripto firme moraju ući i registrovati svoje poslovanje kod SEC-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.