Crypto

CoinShares izvještava o gubitku od 21,7 miliona dolara vezan za imploziju Terre

U utorak je evropska kompanija za investiranje u kriptovalute CoinShares objavila svoje privremene rezultate za drugi kvartal 2022. U poređenju sa kvartalom prethodne godine, prihod kompanije opao je sa 19,6 miliona funti (23,89 miliona dolara) na 14,2 miliona funti (17,31 milion dolara). Istovremeno, njen neto prihod je pao sa 26,6 miliona funti (32,42 miliona dolara) u prvom kvartalu 2021. na 0,1 milion funti (0,12 miliona dolara).

CoinShares je objasnio da su gubici uglavnom vezani za njegovu izloženost ekosistemu Terra (LUNA) — koji se sada zove Terra Classic (LUNC) — koji je propao u maju ove godine:

„Dok je naš posao upravljanja imovinom nastavio da generiše solidnu dobit, poslovanje tržišta kapitala doživjelo je jednokratni gubitak od £17,7 miliona nakon ukidanja Terra Lune. Finansijski uticaj ove epizode, uprkos tome što je relativno mali u poređenju sa gubici koje su pretrpeli drugi igrači u našoj industriji, imali su materijalni uticaj na naš kvartal.”

Coinshare Capital Markets obično ne zauzima orijentacijske pozicije i nije bio direktno izložen kolapsu Terra Lune. Međutim, u vrijeme incidenta, firma je nosila knjigu povezanu sa stabilnim coinom TerraUSD, što je rezultiralo izuzetnim gubitkom.

Izvršni direktor CoinSharesa Jean-Marie Mognetti je ipak izrazio optimizam u pogledu budućeg poslovanja firme, rekavši:

“U svjetlu previranja na tržištu, pregledali smo naš profil rizika i prešli u defanzivniji način rada. CoinShares ima dovoljno resursa za kretanje na tržištima tokom ovog nestabilnog vremena zahvaljujući efikasnoj strategiji, snažnom bilansu stanja i iskusnom svijetu -klasni tim.”

Povezano: Šta je Terra (LUNA)? Vodič za početnike

Za svoje sljedeće korake, CoinShares planira da se plasira na glavno tržište Nasdaq Stockholm nakon što dobije licencu za upravitelja alternativnih investicijskih fondova. Tokom drugog kvartala, CoinShares je lansirao pet novih fizičkih proizvoda, uključujući CoinShares Physical FTX Token, CoinShares Physical Chainlink, CoinShares Physical Uniswap, CoinShares Physical Staked Polygon i CoinShares Physical Staked Cosmos. Kompanija je na kraju drugog kvartala imala 220,8 miliona funti (269,15 miliona dolara) neto imovine.

Cijena TerraUSD u protekloj godini. Izvor: CoinGecko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *