Crypto

CoinMarketCap pokreće proof-of-reserve tracker za razmjenu kriptovaluta

CoinMarketCap, vodeći istraživač tržišta i tragač u kripto industriji, najavio je pokretanje nove funkcije na svojoj platformi koja korisnicima omogućava ažurirane finansijske uvide u berze.

Dokaz o rezervama (PoR) tracker revidira aktivne burze kriptovaluta u industriji radi transparentnosti likvidnosti u datom trenutku. Kako se navodi u saopćenju, tracker prikazuje ukupnu imovinu kompanije i njene pridružene javne adrese novčanika, zajedno sa stanjem, trenutnom cijenom i vrijednostima novčanika.

CoinMarketCap izvještava da će PoR trackeri ažurirati podatke svakih 5 minuta. Kompanija je 22. novembra objavila vodič za korisnike o tome kako se kretati alatom.

U 5-dijelnoj Twitter temi, Binance je naveden kao početni primjer sa preko 65 milijardi dolara navedenih u njegovim kombinovanim adresama novčanika. Dodatne razmjene sa dostupnim PoR informacijama uključuju KuCoin, Bitfinex, OKX, Bybit, Crypto.com i Huobi.

Binance izvršni direktor i suosnivač Changpeng “CZ” Zhao, retweeted razvoj sa CoinMarketCap-a sa vezom na Binance-ovu stranicu. Neki u kripto zajednici na Twitteru imaju pozvao ova karakteristika je „veliki dodatak transparentnosti“.

CZ je bio među prvima koji su se založili za pružanje dokaza o rezervama nakon tekuće FTX krize likvidnosti i stečaja.

Dana 10. novembra objavila je dokaz o imovini, koji je uključivao adrese novčanika i aktivnosti. CZ je tada tvitovao da je ono što je sada dostupno samo prva iteracija onoga što će biti dostupno preko Merkle Tree PoR u bliskoj budućnosti.

Povezano: Binance dopunjava SAFU fond na 1 milijardu dolara zbog fluktuacija cijena

Slijedeći primjer Binancea, mnoge druge platforme u svemiru počele su objavljivati ​​svoje financijske rezerve i informacije o likvidnosti u nastojanju da budu transparentne. Chainlink Labs, Bitfinex i ByBit bili su među prvima koji su se javili sa svojim podacima.

Međutim, serviser proizvoda za ulaganja u kriptovalute Grayscale zadržao je svoj PoR na lancu zbog, kako kaže, sigurnosnih razloga. Objavio je pismo od Coinbase Custody-a koje je potvrdilo da su kriptovalute Grayscalea u potpunosti podržane, ali su zadržane adrese novčanika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.