Crypto

CoinDesk bi mogao biti na raspolaganju jer matična kompanija DCG traži sredstva

Kripto medij CoinDesk navodno razmatra potencijalnu prodaju jer njegova matična kompanija Digital Currency Group (DCG) nastoji ojačati svoj bilans stanja.

Prema Wall Street Journalu, CoinDesk je zatražio pomoć investicionih bankara od finansijske savjetodavne firme Lazard, koji pomažu firmi da odmjeri opcije uključujući potpunu ili djelomičnu prodaju.

DCG je navodno primio više ponuda koje premašuju 200 miliona dolara za otkup medijske kuće u posljednjih nekoliko mjeseci, što bi rezultiralo fenomenalnim povratom njihove investicije s obzirom da je DCG navodno kupio kompaniju za samo 500.000 dolara 2016.

Čini se da je DCG Barryja Silberta nedavno u ozbiljnim finansijskim sukobima, te je 17. januara objavila akcionarima da će zaustaviti dividende u nastojanju da ojača svoj bilans stanja i „očuva likvidnost“.

Bloomberg je 18. januara izvijestio da druga podružnica DCG-a, firma za kripto pozajmljivanje Genesis Global, planira da podnese zahtjev za bankrot nakon što je otkrila da duguje povjeriocima preko 3 milijarde dolara – što je vjerovatno vodeći faktor koji doprinosi finansijskim problemima DCG-a.

CoinDesk i Genesis su među oko 200 preduzeća vezanih za kriptovalute u DCG-ovom portfelju rizičnog kapitala, navodi se na njegovoj web stranici. Ostale kompanije u čijem je vlasništvu DCG su firma za upravljanje imovinom Grayscale Investments, kripto berza Luno i savetodavna firma Foundry.

Povezano: Pravni problemi Geminija i Genesisa mogu dodatno uzdrmati industriju

Neki vjeruju da je članak CoinDeska u novembru koji je razotkrio nepravilnosti u bilansu Alameda Research-a bio prvi domino koji je na kraju doveo do pada kripto burze FTX i problema s likvidnošću s kojima se sada suočavaju Genesis i njegova matična kompanija DCG i šire kripto tržište.

Cointelegraph je kontaktirao CoinDesk za potvrdu da se razmatra potencijalna prodaja, ali još nije dobio odgovor u vrijeme objavljivanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *