Crypto

Coinbase je pogodio 2 nove tužbe usred istrage SEC-a

Coinbase se sada suočava sa pojačanim nadzorom regulatora, a kompanija sada postaje meta više tužbi. Burza kriptovaluta sa sjedištem u San Francisku, koju trenutno istražuje Komisija za vrijednosne papire i berze Sjedinjenih Država (SEC), sada se suočava s dva dodatna pravna zahtjeva od dvije advokatske firme.

U četvrtak je pravna firma Bragar Eagel & Squire sa sjedištem u New Yorku otkrila da će tužiti Coinbase zbog obmanjujućih tvrdnji o svojim poslovnim praksama. Pomerantz LLP je takođe podneo tužbu protiv berze, navodeći da ima pravo na kompenzaciju za sve gubitke nastale kao rezultat tuženog kršenja saveznih zakona o hartijama od vrednosti. Ova tužba je podneta radi obeštećenja tužilaca.

U obje pritužbe, tužitelji tvrde da je Coinbase dao lažne i obmanjujuće izjave u vezi s poslovanjem, operacijama i naporima kompanije za usklađenost između 14. aprila 2021. i 26. jula 2022. Prema pritužbama, Coinbase je zanemario otkriti da je kriptovaluta klijenta držana u Coinbase, čineći ga dijelom stečajne mase koja je predmet stečajnog postupka u kojem bi se kupci tretirali kao opći neobezbijeđeni povjerioci kompanije.

Nadalje, Coinbase je navodno odbio otkriti da je dozvolio građanima SAD-a da trguju digitalnom imovinom za koju je – uprkos njegovom znanju i samozadovoljstvu – potrebna registracija SEC-a kao vrijednosnih papira. Kao takvi, tužbe tvrde da su Coinbase-ova javna predstavljanja uvijek, u značajnoj mjeri, bila lažna i obmanjujuća kao rezultat prethodnih radnji.

Povezano: Istraga Coinbase SEC-a mogla bi imati “ozbiljne i zastrašujuće” efekte: advokat

Coinbase je u prošlosti bio uključen u nekoliko sudskih sporova i kontroverznih situacija. Dvije nove tužbe stižu dok SEC istražuje Coinbase zbog navodnog trgovanja neregistriranim vrijednosnim papirima. Ishan Wahi, bivši globalni produkt menadžer za Coinbase, optužen je za trgovinu insajderima u zasebnoj tužbi. Međutim, ranije ovog mjeseca, Wahi se izjasnio da nije kriv po dvije tačke za zavjeru za žičanu prevaru u saveznoj sudnici na Menhetnu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *