Crypto

Coinbase, Binance i Kraken pod lupom: Zakon dešifrovan, 25. jul-1. avgust

Uprkos dobrim znacima oporavka cijena kriptovaluta, prošla sedmica se teško može nazvati sjajnom za tržište, jer su glavne vijesti stizale od organa za sprovođenje, a ne od regulatora. Prema izvještaju New York Timesa, Ured Ministarstva financija Sjedinjenih Država za kontrolu strane imovine (OFAC) istražuje kripto mjenjačnicu Kraken zbog navodnog omogućavanja korisnicima sa sjedištem u Iranu i drugim zemljama da kupuju i prodaju kriptovalute što predstavlja potencijalno kršenje američkih sankcije.

Na drugoj hemisferi, filipinski think tank Infrawatch PH podnio je žalbu na dvanaest stranica pozivajući lokalnu Komisiju za vrijednosne papire (SEC) da suzbije Binanceove aktivnosti u zemlji. Vijest dolazi ubrzo nakon što je filipinsko Ministarstvo trgovine i industrije (DTI) početkom jula odbacilo prijedlog zabrane Binancea, navodeći nedostatak regulatorne jasnoće, jer jedna od najvećih svjetskih kripto berzi zaista još uvijek nema licencu za filipini.

Ova dešavanja predstavljaju alarmantan trend, imajući u vidu tekuću istragu američke Komisije za hartije od vrednosti i berze o navodnoj trgovini Coinbase neregistrovanim hartijama od vrednosti. Michael Bacina, australijski advokat za digitalnu imovinu s Piper Alderman, rekao je za Cointelegraph da bi utjecaj na razmjenu mogao doći bez obzira na to da li se na kraju utvrdi da su tokeni vrijednosni papiri ili ne. I, bilo bi ozbiljno i zastrašujuće i za te razmjene i za projekte tokena.

Cathie Wood prodaje dionice Coinbasea zbog optužbi za insajdersko trgovanje

Jedan od najvećih dioničara berze kriptovaluta Coinbase odbacio je ogromnu količinu dionica zbog prijavljene istrage SEC-a. Investiciona kompanija Cathie Wood Ark Investment Management prodala je ukupno više od 1,4 miliona dionica Coinbasea, ili 0,6% ukupne imovine fonda kojim se trguje na burzi (ETF). Na osnovu zaključne cijene prodajnog dana, vrijednost prodatih dionica iznosila je nešto više od 75 miliona dolara.

nastavi čitati

Nema stabilnog računa u SAD do septembra

Zastupnici u Predstavničkom domu Sjedinjenih Država navodno su pomaknuli rok za razmatranje zakona koji bi se bavio potencijalnim rizicima stabilnih kovanica. Prema izvještaju Wall Street Journala, ljudi koji su upoznati s ovim pitanjem rekli su da će članovi Predstavničkog doma vjerovatno odgoditi glasanje o zakonu o stabilnoj valuti do septembra nakon što ne budu mogli završiti nacrt na vrijeme za sastanak odbora. Neriješena pitanja u nacrtu su navodno uključivala odredbe o skrbničkim novčanicima Ministarstva finansija i zabrinutosti DIK-a.

nastavi čitati

MMF predlaže mračne oblake za kriptovalute

Julsko ažuriranje MMF-a o svjetskoj ekonomskoj prognozi pod nazivom „Tmurno i neizvjesnije“ ukazuje na „inflaciju veću od očekivane“ i smanjenje globalne proizvodnje kao pokazatelje nadolazećeg slabog ekonomskog rasta. I, nažalost po kripto industriju, u tom smislu, ona je još uvijek jako vezana za globalno financijsko tržište – izvještaj navodi tržište kripto medvjeda kao jedan od globalnih makro faktora.

nastavi čitati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *