Crypto

Coinbase bilježi gubitak od 1,1 milijarde dolara u drugom kvartalu zbog ‘brze i žestoke’ kripto pada

Gigant kripto razmjene Coinbase naveo je “brzi i žestoki” pad kripto tržišta kao razloge za nevjerovatnih 1,1 milijardu dolara neto gubitka u drugom kvartalu 2022., koji je također doveo do pada obima trgovanja i prihoda od transakcija.

To je drugi uzastopni kvartal gubitka za kripto kompaniju i najveći gubitak od njenog listiranja na Nasdaq berzi (Nasdaq) u aprilu 2021.

Rezultati, koji su također promašili očekivanja analitičara, objavljeni su u pismu dioničara za drugi kvartal 2022. od Coinbasea 9. avgusta, u kojem se navodi:

„Trenutni pad je došao brzo i žestoko, a mi vidimo da ponašanje kupaca odražava ono na prošlim tržištima.”

Coinbase je rekao da je Q2 bio “teško tromjesečje” s obimom trgovanja koji je pao za 30%, a prihodi od transakcija pali za 35% uzastopno.

„Na obje metrike utjecala su promjena u aktivnostima kupaca i tržišta, vođena podjednako makroekonomskim i kripto kreditnim faktorima“, piše.

Uprkos padu prihoda od transakcija, analitičar kapitala Morningstara Michael Miller rekao je Reutersu u izvještaju da, iako „Coinbase nije vidio masovnu migraciju sa svoje platforme […]njegovi korisnici postaju pasivniji u svom ulaganju u kriptovalute”.

Kripto berza je prijavila 802,6 miliona dolara prihoda, što je pad od 45,1% u odnosu na prethodni kvartal i nevjerovatnih 153,1% u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Njegov neto gubitak, koji je iznosio 1,1 milijardu dolara, uglavnom je vođen zbog 446 miliona dolara negotovinskih troškova obezvređenja uzrokovanih nižim cenama kripto imovine u Q2.

Međutim, Coinbase je napisao da uprkos ekonomskom padu, kompanija daje sve od sebe da se prilagodi promenljivim tržišnim uslovima:

Kako bi smanjio troškove i poboljšao profitne marže, Coinbase je u lipnju smanjio 18% zaposlenih, a također je zauzeo pristup „pauziranju, održavanju i određivanju prioriteta“ prema razvoju proizvoda:

“Sve u svemu, trebat će neko vrijeme da u potpunosti shvatimo financijski utjecaj naših akcija, ali smanjili smo naš cjelogodišnji raspon troškova za tehnologiju i razvoj i opšte i administrativne troškove.”

Među tim proizvodima koji imaju prioritet uključuju Coinbase-ovu aplikaciju za maloprodaju, Coinbase Prime, Staking, Coinbase Cloud i druge Web3 aplikacije.

Miller je međutim rekao da je “malo vjerovatno da će smanjenje vratiti profitabilnost na trenutnim nivoima stvaranja prihoda”.

Povezano: Još dvije tužbe za Coinbase: Zakon dešifrovan, 1.–8. avgusta

Gledajući unaprijed, Coinbase je rekao da očekuje da će se “uvjeti mekog kripto tržišta” iz drugog tromjesečja nastaviti u trećem kvartalu 2022. Kompanija je rekla da očekuje daljnji pad ukupnog obima trgovine i prosječnog prihoda od transakcija po korisniku, iako je rekla da će možda doći do nekih rast prihoda od pretplate i naknada za usluge.

Cijena dionice Coinbasea pala je u utorak za 10,55% nakon objavljivanja rezultata u drugom kvartalu i u trenutku pisanja bila je 87,68 dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *