Crypto

Coin Center može na sudu osporiti sankcije američkog Trezora za Tornado Cash

Grupa za zagovaranje kripto politike Coin Center sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama rekla je da namjerava “tražiti administrativne olakšice” za pojedince pogođene sankcijama Tornado Cash-a koje je uvela Ured za kontrolu stranih sredstava Ministarstva finansija ili OFAC.

U postu na blogu od ponedjeljka, izvršni direktor Coin Centra Jerry Brito i direktor istraživanja Peter Van Valkenburgh naveli su OFAC “prekoračio svoja zakonska ovlaštenja” kada je imenovao mikser kriptovaluta Tornado Cash i 44 povezane adrese novčanika na svoju listu posebno određenih državljana ili SDN, 8. avgusta. Direktori su tvrdili da su radnje Trezora mogle potencijalno da prekrše „ustavna prava stanovnika SAD na pravilan postupak i slobodu govora“ i oni su istraživali da iznesu stvar pred sud.

„Tretiranjem autonomnog koda kao ‘osobe’ OFAC premašuje svoja zakonska ovlaštenja,” rekli su Brito i Van Valkenburgh.

Prema dvojici, Coin Center će prvo sarađivati ​​s OFAC-om kako bi razgovarali o situaciji pored brifinga članovima Kongresa. Grupa za zastupanje će zatim pomoći pojedincima sa sredstvima zarobljenim na bilo kojoj od 44 USD Coin (USDC) i Ether (ETH) adresa povezanih sa Tornado Cash-om tako što će podnijeti zahtjev za licencu za povlačenje svojih tokena. Nakon ovih radnji, organizacija će početi da istražuje osporavanje sankcija na sudu.

Brito i Van Valkenburgh su tvrdili da za razliku od OFAC-ovih sankcija protiv miksera kriptovaluta Blender.io u maju — „entiteta koji je na kraju pod kontrolom određenih pojedinaca“ koji se bolje uklapa u definiciju SDN-a — „ne može se reći da je Tornado Cash lice koje podliježe sankcijama.” Prema riječima rukovoditelja Coin Centra, to je bilo zbog ETH adresa za pametni ugovor miksera:

“Tornado Cash Entity, koji je vjerovatno implementirao Tornado Cash aplikaciju, danas nema kontrolu nad aplikacijom”, rekli su Brito i Van Valkenburgh. “Za razliku od Blendera, Tornado Cash Entity ne može birati hoće li se aplikacija Tornado Cash uključiti u miješanje ili ne, i ne može birati koje ‘mušterije’ će uzeti, a koje odbiti.”

Dodali su:

“Dok tipične akcije OFAC-a samo ograničavaju ekspresivno ponašanje (npr. doniranje novca određenoj islamskoj dobrotvornoj organizaciji), ova akcija šalje signal – čini se da je zapravo bila namijenjena slanju signala – da određenu klasu alata i softvera ne treba koristiti od strane Amerikanci čak i za sasvim legitimne svrhe. Čak i ako je ovaj popis zaista i isključivo usmjeren na zaustavljanje sjevernokorejskih hakera da koriste Tornado Cash, pa čak i ako je zastrašujući učinak na korištenje alata od strane Amerikanaca iz legitimnih razloga bio prihvatljiv za OFAC u analizi kolateralnog utjecaja, možda neće biti dovoljno za sud.”

Povezano: Multisignature novčanik zajednice Tornado Cash se raspušta usred sankcija

Nakon objave sankcija protiv Tornado Casha, pojedinci povezani s kontroverznim mikserom prijavili su da su usred kontroverze odsječeni od nekih centraliziranih platformi. Suosnivač Tornado Cash-a Roman Semenov izvijestio je da je razvojna platforma GitHub suspendovala njegov nalog u ponedjeljak, a korisnici decentralizirane autonomne organizacije miksera i Discord kanala rekli su da su dva medija također zamračena.

U junu, Coin Center je iznio američko trezor federalnom sudu, navodeći da je vladino odjeljenje dalo neustavni amandman na zakon o infrastrukturi koji je potpisao predsjednik Joe Biden u novembru 2021. Grupa je tvrdila da je odredba u zakonu usmjerena na prikupljanje informacija o pojedincima koji se bave kripto transakcijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *