Crypto

CME Grupa planira lansirati fjučerse za bitcoin i eter denominirane u evrima

Glavno tržište derivata Chicago Mercantile Exchange Group ima za cilj da pokrene trgovanje fjučers ugovorima za bitcoin euro i eter euro počevši od 29. avgusta.

U najavi od četvrtka, CME Grupa je rekla da, podložno regulatornoj reviziji, planira pokrenuti ugovore za fjučerse bitkoina (BTC) i etera (ETH) denominirane u evrima koji će biti veličine 5 BTC i 50 ETH po ugovoru. Oba ugovora će biti navedena na CME, podmireni u gotovini i zasnovani na referentnoj stopi CME CF Bitcoin-Euro i CME CF Ether-Euro referentnoj stopi.

„Stalna neizvjesnost na tržištima kriptovaluta, zajedno sa snažnim rastom i dubokom likvidnošću naših postojećih Bitcoin i Ether fjučersa, stvara povećanu potražnju za rješenjima za upravljanje rizicima od strane institucionalnih investitora izvan SAD-a,“ rekao je Tim, šef globalnog odjela za dioničke i devizne proizvode CME Grupe. McCourt. “Kriptovalute denominirane u evrima su drugi najtrgovaniji fiat iza američkog dolara.”

Prema McCourtu, zemlje u Evropi, Bliskom istoku i Africi predstavljale su 28% ukupnog trgovanja za BTC i ETH fjučers ugovore. Najava listinga je također uslijedila nakon što je euro dostigao paritet sa američkim dolarom u julu po prvi put u 20 godina — u vrijeme objavljivanja, 1 euro vrijedi otprilike 1,02 dolara.

Povezano: Circle lansira stabilni coin EUROC koji podržava euro

CME Grupa je pokrenula prvi BTC fjučers ugovor — denominiran u američkim dolarima — u decembru 2017. godine, nakon čega je uslijedio ETH fjučers ugovor u februaru 2021. U martu je berza derivata proširila svoju ponudu kripto investicionih sredstava na mikro BTC i ETH fjučerse.

Cointelegraph je u julu izvestio da su ugovori o derivatima CME grupe u BTC i ETH zabeležili rekordnu aktivnost u drugom kvartalu 2022, sa 10.700 i 6.100 trgovanih ugovora, respektivno. Berza je takođe objavila da su njeni mikro BTC i ETH proizvodi imali prosječan dnevni obim od 17.400 odnosno 21.300 ugovora u drugom kvartalu 2022. Veliki dio trgovačkih aktivnosti je uslijedio usljed ekstremne volatilnosti na kripto tržištu, uz pad cijena i BTC-a i ETH-a. u maju i junu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *