Crypto

Cijena Ethereuma je porasla za 50% u odnosu na Bitcoin u jednom mjesecu – ali postoji kvaka

Eter (ETH), izvorni token Ethereuma, nastavlja svoj uzlazni trend u odnosu na Bitcoin (BTC) dok raste euforija oko njegove nadolazeće nadogradnje mreže, “spajanja”.

ETH na višemjesečnom vrhuncu u odnosu na BTC

Na dnevnom grafikonu, ETH/BTC je 6. avgusta porastao na unutardnevni maksimum od 0,075, nakon kretanja naviše od 1,5%. U međuvremenu, dobitak para došao je kao dio šireg trenda odskoka koji je započeo prije mjesec dana na 0,049, što iznosi otprilike 50% povećanja.

ETH/BTC dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Oporavak ETH/BTC djelimično je isplivao na površinu zbog spajanja, u kojem će se Ethereum prebaciti s proof-of-work (PoW) rudarenja na proof-of-stake (PoS).

Ethereumov “rastući klin” sugerira rasprodaju

Iz tehničke perspektive, Ether bulji u potencijalne privremene gubitke dok ETH/BTC slika uvjerljivo rastući klin.

Rastući klinovi su obrasci preokreta koji se javljaju kada se cijena kreće više unutar raspona definiranog s dvije rastuće, konvergentne linije trenda. Po pravilu se povlače nakon što se cijena probije ispod donje linije trenda za onoliko koliko iznosi maksimalna visina konstrukcije.

Dnevni grafikon cijene ETH/BTC sa postavkom sloma “rastućeg klina”. Izvor: TradingView

Štaviše, opadajući indeks obima i relativne snage (RSI) u odnosu na rastući ETH/BTC dodatno povećava rizike divergencije u medvjedastim trendovima. Ovo daje težinu medvjedastom podešavanju klina za cilj od 0,064 BTC, ili 11% manje od današnje cijene.

Eter izgleda jače u odnosu na dolar

U međuvremenu, tehnički podaci daju svjetliju sliku za Ethereum u odnosu na američki dolar. Potencijal proboja od 10% za ETH/USD izgleda snažno u avgustu zbog klasičnog bikovskog obrasca preokreta.

Povezano: Decentralizovane finansije se suočavaju sa više prepreka za usvajanje u uobičajene tokove

Na četvorosatnom grafikonu, ETH/USD je formirao ono što se čini kao “duplo dno”. Ovaj obrazac podsjeća na slovo “W” zbog dva uzastopna minimuma praćena promjenom smjera od opadajućeg ka uzlaznom trendu, kao što je ilustrovano ispod.

ETH/USD četverosatni grafikon cijena koji prikazuje “dvostruko dno” proboja. Izvor: TradingView

U međuvremenu, obrazac dvostrukog dna se rješava nakon što cijena probije iznad svog uobičajenog nivoa otpora i – kao pravilo tehničke analize – raste za onoliko koliko je razmak između prvog dna i otpora.

Kao rezultat toga, ETH bi mogao porasti na 1.940 dolara u avgustu, što je porast od 10% u odnosu na današnju cijenu.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *