Crypto

Cijena Ethereuma je mirna, ali da li će Short Squeeze gurnuti ETH na 2 hiljade dolara?

Kako se približava Ethereum Merge, povećano je interesovanje za drugu po veličini kriptovalutu po tržišnoj kapitalizaciji. Eter je bio bolji od Bitcoina tokom protekle sedmice jer su vijesti o spajanju pokrenule bikove koji su likvidirali kratke pozicije. Ethereum fjučers tržište je sve aktivnije jer se investitori štite od rizika spajanja.

Ethereum kratak stisak kako se spajanje približava

Postoji razlika u raspoloženju između dvije najveće kriptovalute, Bitcoina i Ethereuma. Razlika dolazi od vijesti o spajanju, procesa koji se očekuje u toku sedmice.

Razvojni tim Ethereuma radi na spajanju od samog početka mreže, a ovaj posao konačno postaje stvarnost. Spajanje je proces koji će prebaciti Ethereum iz konsenzusa o dokazu rada na konsenzus o dokazu udjela.

Kako Ethereum zajednica predviđa spajanje, stope finansiranja ETH-a su izrazito negativne više od mjesec dana jer investitori štite svoju izloženost riziku Etheru odabirom kratkih trajnih fjučersa.

Investitori se okreću tržištu fjučersa kako bi prilagodili svoju izloženost riziku kako se spajanje približava. Izvještaj Kaiko-a je otkrio da se trajni fjučersi za Eter sada trguju sa više od sedam puta većim obimom spot tržišta, što je također četiri puta više od novembra prošle godine.

Kratkoročne trgovinske aktivnosti trgovaca su napustile tržište zbog potencijalnog kratkog pritiska, što se dešavalo u prethodnim vremenima kada je finansiranje bilo na oštroj negativnoj strani.

Ako Ethereum Merge bude uspješan, očekuje se da će kratke fjučers pozicije biti zatvorene, a finansiranje će se vratiti na pozitivnu stranu. Ovo bi moglo dati Etheru potrebnu podršku za ubrzanje cijene nakon spajanja.

Eter ide za 2000 dolara?

Eter je bio na značajnom dobitku. Međutim, čini se da anksioznost nakon spajanja slabi bikove, jer su medvedi imali kontrolu u posljednja 24 sata. Tokom ovog vremena, Eter je potonuo za 8% i trgovao na 1609 dolara, prema podacima iz CoinGecko.

Tokom protekle sedmice, Eter je zabilježio povećanu volatilnost, sa tokenom koji se trguje između 1500 i 1700 dolara. Čini se da pozitivni razvoji oko spajanja, uključujući odbrojavanje koje je pokrenuo Google, čini malo da ubijede investitore da prikupe podršku za kupovinu tokena.

Dnevni grafikon Ethereuma pokazuje da je token već u zoni medvjeda. Dok bikovi pokušavaju da preuzmu tržište i povrate kritični nivo otpora na 1700 dolara, pritisak prodaje se čini neodoljivim, a Eter bi uskoro mogao da izgubi kontrolu iznad nivoa od 1600 dolara.

Ako napor bikova bude slab da pogura eter ka novim maksimumima, očekuje se da će uskoro doći do pada ka 1550 dolara. Ako medvedi nastave tokom spajanja, doći će do daljnjeg pada prema rasponu od 1300 do 1400 dolara, nakon čega će se cijene konsolidirati dok Ethereum zajednica čeka da vidi da li će spajanje biti uspješno.

Ako spajanje bude uspješno, bikovsko raspoloženje moglo bi preplaviti tržište, a bikovi će imati punu kontrolu da povrate nivoe od 2000 dolara. Međutim, neuspjeh da se probiju ovi nivoi nakon spajanja mogao bi rezultirati da Eter nastavi sa medvjeđim osjećajem koji je svjedočio tokom proteklih nekoliko mjeseci.

Indeks relativne snage etera (RSI) je u rasponu od 35%, što pokazuje da prodavci stoje iza neuspjeha tokena da povrati više nivoe kako se približava datum spajanja. Međutim, kako se ETH polako kreće prema nivoima preprodanosti, postoji mogućnost da će pritisak na prodaju biti istrošen, a cijene će se ili konsolidirati ili krenuti na više nivoe.

Uz to, divergencija pomičnih prosjeka (MACD) otišla je ispod signalne linije, što također dovodi do još jednog slučaja kada više ljudi hrli na tržište da kupi Ethereum očekujući značajne dobitke od spajanja.

Važno je pažljivo pratiti dnevni grafikon ETH tokom narednih nekoliko dana koji prethode spajanju. Čini se da su medvjedi otporni na odbranu zone otpora, dok se sve više investitora okreće ka tržištu fjučersa i izbjegava spot tržište kako bi se zaštitili od nervoze spajanja.

Ipak, snažan bikovski slučaj za Ether of the Merge se nastavlja bez problema. Ethereum zajednica vjeruje da će spajanje smanjiti potrošnju energije za 99% i učiniti ETH boljim skladištenjem vrijednosti, što bi moglo dovesti do značajnih dobitaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.