Crypto

Cijena BTC-a koleba se prema 16.000 dolara kako dionice, dolar oscilira u završnoj sesiji

Bitcoin (BTC) je zadirkivao veću volatilnost na otvaranju na Wall Streetu 30. decembra, a BTC/USD se sve više približavao 16.000 dolara.

BTC/USD 1-satni grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

Hoće li nova godina donijeti “dugo očekivanu volatilnost?”

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je BTC/USD pao na najniže nivoe od 16,337 dolara na Bitstamp-u.

Par je postepeno povećavao volatilnost u danima nakon Božića, dok su analitičari očekivali vjerovatnoću konačnog naleta prije godišnjeg zatvaranja.

“Posljednji trgovački dan u godini za TradFi, ali kriptovalute će se trgovati do prazničnog vikenda. Možda ćemo možda vidjeti nešto od te dugo očekivane volatilnosti BTC-a oko sedmičnog/mjesečnog zatvaranja i početka 2023.,” izvor za analizu na lancu Material Indicators odvažio se.

Popularni trgovac i analitičar Rekt Capital primetio da je “istorijski, snažan pokazatelj gdje je dno $BTC kada medvjedast BTC Candle 2 izvrši svoje godišnje zatvaranje.”

Rekt Capital je raspravljao o četverogodišnjim ciklusima prepolovljenja Bitcoina, pri čemu je godina nakon prepolovljenja tradicionalno bila jedna od ukupnih gubitaka.

Najgore bi moglo biti do kraja sedmice, tako je tvrdio, “i bilo šta loše truljenje koje se pojavi u sljedećoj Svijeći 3 samo je bonus za jeftine kupce.”

BTC/USD označeni grafikon. Izvor: Rekt Capital/Twitter

U nižim vremenskim okvirima, slika je ostala nejasna, a BTC/USD je ostao u uskom rasponu i dalje za 1.000 dolara iznad svojih višegodišnjih najnižih vrednosti iz Q4.

Podaci iz knjige narudžbi sa Binance-a koje je prenio Material Indicators pokazali su nedostatak opipljive podrške između spot cijene i 16.000 dolara, uz otpor na 17.000 dolara i više.

BTC/USD podaci knjige naloga (Binance). Izvor: Indikatori materijala/ Twitter

Kako je izvijestio Cointelegraph, predviđanja za prvi kvartal 2023. kreću se od oporavka iznad 20.000 dolara do novog šoka za bikove u obliku putovanja ispod 10.000 dolara.

Rizična imovina bi mogla doživjeti “nešto odlaganja”

Što se tiče makroekonomije, dionice Sjedinjenih Američkih Država otvorile su skromne gubitke, S&P 500 i Nasdaq Composite Index su pali za skoro 1% u vrijeme pisanja.

Povezano: Bitcoin ‘još nije podcijenjen’ kaže istraživanje dok se cijena BTC-a približava 16.000 dolara

Izgledalo je i da američki dolar nije u stanju da ostvari nove dobitke na vrijeme do kraja godine, s tim da je indeks američkog dolara (DXY) nastavio opadajući trend do šestomjesečnog minimuma.

“Pratite indeks američkog dolara DXY ovdje! Slom bi mogao povećati zamah bikovske tržišne dinamike,” nadajući se Caleb Franzen, osnivač Cubic Analytics, rekao Pratioci na Twitteru 29. decembra.

„Fed se i dalje zaoštrava, a smanjenje bilansa stanja će vjerovatno postati značajan faktor u 2023. Ipak, rizična imovina bi uskoro mogla imati malo odgode.”

Indeks američkog dolara (DXY) 1-dnevni grafikon svijeća. Izvor: TradingView

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *