Crypto

Cijena BTC-a drži 16.000 dolara kako analitičar kaže da su osnove Bitcoina ‘nepromijenjene’

Bitcoin (BTC) se zadržao blizu 16.500 dolara na otvaranju Wall Streeta 23. novembra dok su tržišta Sjedinjenih Država čekala znakove Dana zahvalnosti.

BTC/USD 1-satni grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

Nijanse sive, GBTC i dalje dominiraju kripto raspoloženjem

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazali su da BTC/USD izbjegava volatilnost nakon svježih dvogodišnjih najnižih vrijednosti dan ranije.

Par je ostavio analitičare da nagađaju dan prije zatvaranja američkih tržišta za praznik Dana zahvalnosti, dok su kripto komentatori i dalje fokusirani na Digital Currency Group (DCG).

Potencijalni problemi s likvidnošću kod Genesis Tradinga u vlasništvu DCG-a nastavili su uznemiravati one koji već očekuju dalje gubitke u Bitcoin-u i altcoinima.

Kako je izvijestio Cointelegraph, zabrinutost se već proširila i sumnja u budućnost Grayscale Bitcoin Trusta (GBTC), najvećeg Bitcoin institucionalnog investicionog sredstva sa imovinom pod upravljanjem vrijednom preko 10 milijardi dolara.

Dana 22. novembra, bivši izvršni direktor Grayscale Barry Silbert objavio je pismo dioničarima DCG, široko podijeljeno na društvenim mrežama, nastojeći podići moral.

“Nisam siguran kako da protumačim mješovite izvještaje oko DGC-a, GENESIS-a, Grayscalea, ali jučerašnje pismo Barryja Silberta dalo je kripto tržištu malo hopija”, napisao je analitički resurs Material Indicators u dijelu Twitter tema na dan.

Dodaje se da bi najave o GBTC-u ipak mogle doći nakon nekoliko sati kao potencijalni katalizator volatilnosti.

Prateći grafikon pritiska kupovine i prodaje na najveću globalnu berzu Binance pokazao je snažan otpor na malo ispod 17.000 dolara.

Što se tiče kupovine, samo 15.000 dolara predstavljalo je solidnu podršku u vrijeme pisanja, dok je većina iznosila 14.000 dolara.

BTC/USD podaci knjige naloga (Binance). Izvor: Indikatori materijala/Twitter

“Nikad nisam vidio ovako loš osjećaj”

U međuvremenu, komentarišući opšte stanje kripto tržišta nakon debakla FTX-a, popularni komentator William Clemente rekao je da sentiment ne treba brkati sa osnovnom snagom Bitcoina.

Povezano: Bitcoinu će možda trebati 1 milijarda dolara više gubitaka na lancu prije novog dna BTC cijene

„Nikad nisam video ovako loše raspoloženje“, on priznato.

“Zabrinutost za svaku centraliziranu kompaniju u industriji, ljudi koji odustaju, gube nadu, depresiju. U međuvremenu, osnove Bitcoina su potpuno nepromijenjene. Objavljujem ovo da ponovo pogledamo kada BTC bude dostigao nove maksimume za nekoliko godina.”

Prema klasičnom mjerilu Crypto Fear & Greed Index, ipak je bilo prostora za pad, sa rezultatom od 22/100 i dalje više nego dvostruko od onoga koji tradicionalno prati dno medvjeđeg tržišta.

Indeks kripto straha i pohlepe (snimak ekrana). Izvor: Alternative.me

“Riječ mrtav brzo je kružila kripto platformama u novembru,” istraživačka firma Santiment dodano u vlastitim uvidima 22. novembra.

„Kao jedna od medvjeđih sentimentalnih riječi, ovo je znak da trgovci odustaju od oporavka tržišta. Ironično, ova kapitulacija je istorijski kada se tržišta oporave.”

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.