Crypto

Cijena bitkoina se ispravlja nakon udara u zid na višemjesečnoj opadajućoj liniji trenda

Dana 15. avgusta, cijena bitkoina (BTC) i šire tržište su se korigirali, dok su S&P 500 i DOW nastojali da se nadograde na četiri uzastopne sedmice snažnog rasta. Podaci TradingView-a i CNBC-a pokazuju da Dow probija svoj 200-dnevni pokretni prosjek, prvi put od 21. aprila i možda znak za bikove da je tržište doseglo dno.

Indeks Dow Jones Industrial Average (DJI). Izvor: TradingView

Dok su tržišta dionica bila upadljivo bikovska suočena s visokom inflacijom i stabilnim rasporedom povećanja kamatnih stopa, određeni broj trgovaca strahuje da bi trenutni 32-dnevni trend rasta DOW-a i S&P 500 mogao biti rast medvjeđeg tržišta.

Ovosedmično (17. avgusta) objavljivanje zapisnika Federalnog komiteta za otvorena tržišta (FOMC) trebalo bi dati više konteksta trenutnom viđenju Federalnih rezervi o zdravlju ekonomije Sjedinjenih Država i možda rasvijetliti veličinu sljedećeg povećanja kamatnih stopa .

Proteklih mjesec dana, pretjerano bikovski kripto trgovci na Twitteru su također promicali narativ koji naglašava da se Bitcoin, Ether (ETH) i altcoini rasprodaju prije sastanaka FOMC-a, a zatim oporavljaju nakon toga ako je postavljena stopa u skladu s predviđenom cifrom investitora.

Nekako, ova kratkoročna dinamika također doprinosi uvjerenju investitora da će se Fed “zaokrenuti” od svoje monetarne politike povećanja kamata i kvantitativnog zaoštravanja nakon “vrhunca inflacije”. Ovo može biti donekle profitabilna trgovina za pametne dnevne trgovce, ali važno je napomenuti da je inflacija trenutno na 8,5%, a Fed-ov cilj je 2%, što je prilično daleko.

Konačno, cijena bitkoina održava visoku korelaciju sa S&P 500 tako da bi investitori bilo mudro da izbjegnu narative poput tunelske vizije koji su u skladu s njihovom pristrasnošću i drže na oku performanse tržišta dionica.

Bitcoin se rasprodaje na višemjesečnom otporu linije trenda

Tokom vikenda, Bitcoin je napravio snažan potez na višemjesečnoj opadajućoj liniji trenda i probio nivo od 24.000 dolara, prateći put za koji su mnogi trgovci očekivali da će pokrenuti naopako i VPVR jaz popuniti na nivo od 28.000 do 29.000 dolara.

Trader Cheds rekao je “BTC je stvarno izgledao kao da će proći sinoć”, ali prodaja na otporu stvorila je “vanjsku traku” gdje je “prethodni trend bio izazvan” i prema Chedsu, ovo je znak da “trend može zastati i biti u potrazi za znakovima daljeg slabljenja.”

Pseudonimni trgovac “Big Smokey” se složio da je “snažno usmereno kretanje” bi mogao biti na kartama, navodeći stezanje u Bollingerovim pojasevima i posebno u indikatorima Super Guppy jer se cijena bitkoina približila višemjesečnoj opadajućoj liniji trenda.

U posebnom grafikonu, Big Smokey predložio da ako se opadajuća linija trenda probije, bitkoin bi mogao da doživi „skok od 26% na 28.000 dolara pre još većeg bočnog preseka“, što bi rezultiralo eventualnim ponovnim testiranjem na nivou od 24.000 dolara.

Nakon što je dostigao slične nivoe otpora iznad glave, većina altcoina je također slijedila vodstvo Bitcoina objavljivanjem jednocifrenih gubitaka, ali oni koji su treperili signali dna još uvijek se zaokružuju sa onim što se čini da su obrasci preokreta.

AVAX, FTM i SOL dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Povezano: Shiba Inu očekuje porast od 50% dok cijena SHIB-a ulazi u način probijanja ‘pehar-and-hand’

Svaki pas ima svoj dan

Zanimljivo je da su u nedjelju (14. avgusta) popularni trgovci na Crypto Twitteru prorekli da su nagli dobici od meme tokena poput Shiba Inu (SHIB) i Dogecoin (DOGE) jasan znak da bikova faza je bila previše produžena i na putu do korekcije.

Na kraju, nakon rasta od 130% i 42,5% od Ethera i BTC-a, svaki je bio spreman za malo uzimanja profita, posebno na otporu. Otvorena kamata na obje imovine ostaje blizu najviših vrijednosti svih vremena, ali nije poznato šta će biti potrebno da izazove probijanje ili slom BTC-a na višemjesečnoj opadajućoj liniji trenda.

Možda bi povećanje stope od 1%, strožije kripto regulacije ili iznenađujući zaokret na tržištima dionica mogli dovesti do pada cijena natrag prema godišnjim najnižim vrijednostima. Alternativno, uspješno spajanje Ethereum-a može biti pozitivan katalizator koji pokreće veliki obim iznad ključnog nivoa otpora Bitcoina.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *