Crypto

Cijena bitkoina prijeti 19,6 hiljada dolara jer Ray Dalio predviđa pad 30% dionica

Bitcoin (BTC) je pokušao da prekrši lokalne minimume 16. septembra kada se intenzivirao najnoviji među-kripto trend pada.

BTC/USD 1-satni grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

Nema olakšice za BTC bikove nakon spajanja

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazali su da se BTC/USD približava 19.600 dolara u vrijeme pisanja, uz podršku kupaca koja je izbjegla dalji pad.

Nivo je ostao na mjestu kao unutardnevni donji nivo kako je zaključeno spajanje Ethereum-a, samo da bi izazvalo rasprodaju, koja je odvela Ether (ETH)/BTC prema tronedeljnom minimumu.

ETH/BTC 1-dnevni grafikon svijeća (Binance). Izvor: TradingView

Usred sumornog raspoloženja, trgovci i analitičari su pokazali malo sklonosti da ponovo procijene svoje izglede na tržištu.

“Osjećam se samouvjereno sa scenarijem brzog pumpanja na 23k na BTC-u i 1800 na ETH-u i velikog dump-a odatle”, Il Capo iz Crypto-a napisaoponavljajući dugogodišnju teoriju:

“Vrijeme će pokazati.”

Upozoravajući da situacija “ne izgleda dobro”, u međuvremenu, popularni račun CryptoBullet je zahtijevao povrat 100-periodnog pokretnog prosjeka (MA) kako bi se okrenuo bikovskom na 4-satnom grafikonu.

Povećanje Fed kamatne stope će dovesti do pada akcija – Dalio

U međuvremenu, nakon još jednog dana gubitaka na dionicama Sjedinjenih Država, investitor Ray Dalio izvukao je neke svježe medvjeđe zaključke o tome šta bi trenutna inflatorna klima značila za tržišta.

Povezano: Ethereum trgovci su skratili cijenu ETH-a u rekordnom broju tokom spajanja — 50% pada naprijed?

U svom najnovijem blog postu objavljenom 13. septembra, Dalio je predvidio da će ih kombinovana šteta na dionicama koštati 30% njihove trenutne procjene.

“Porast kamatnih stopa imaće dvije vrste negativnih efekata na cijene aktive: 1) sadašnju vrijednost diskontne stope i 2) pad prihoda koje proizvodi aktiva zbog slabije ekonomije. Moramo pogledati i jedno i drugo”, objasnio je:

“Kakve su vaše procjene za ove? Procjenjujem da će porast stopa od tamo gdje su na oko 4,5 posto proizvesti oko 20 posto negativnog utjecaja na cijene dionica (u prosjeku, iako veće za dugotrajnu imovinu i manje za one na kraće trajanje) na osnovu efekta diskonta sadašnje vrijednosti i oko 10 posto negativnog utjecaja zbog pada prihoda.”

To bi predstavljalo opasnost na visoko koreliranim kripto tržištima, s time da bi Bitcoin ciljao na nivoe bliže 10.000 dolara.

Kako je izvijestio Cointelegraph, taj broj trenutno nije nepoznat radaru dugoročnih prognostičara.

Predviđeno je da će Federalne rezerve donijeti daljnje povećanje kamatne stope za 75 baznih poena na sastanku Federalnog odbora za otvorena tržišta (FOMC) sljedeće sedmice, a neki učesnici na tržištu očekuju čak 100 baznih poena, prema podacima CME FedWatch Tool.

Grafikon vjerovatnoće ciljne stope Fed-a. Izvor: CME Group

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.