Crypto

Cijena bitkoina iznosi 24.000 dolara, Ethereum dostiže 2-mjesečni maksimum kako se inflacija u SAD smanjuje

Bitcoin (BTC) je povratio 24.000 dolara, ali nije uspio dostići nove višemjesečne maksimume 10. augusta jer se činilo da inflacija u Sjedinjenim Državama usporava.

BTC/USD 1-satni grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

CPI smanjuje prijeko potrebnu labavost rizične imovine

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView potvrdili su dobitke po satu od oko 1.000 dolara nakon što su podaci američkog indeksa potrošačkih cijena (CPI) za jul pokazali usporavanje u odnosu na prethodni mjesec.

Dok je upravljao $24,179 na Bitstampu, BTC/USD ipak nije privukao dovoljno zamaha da izazove nivoe od prethodnog dana.

Ipak, olakšanje među trgovcima je bilo opipljivo, jer bi opadanje inflacije trebalo da signalizira Federalnim rezervama da su u budućnosti neophodna manje agresivna povećanja kamatnih stopa. Ovo bi zauzvrat trebalo da smanji pritisak na rizičnu imovinu, uključujući kriptovalute.

Međugodišnja inflacija indeksa potrošačkih cijena iznosila je 8,5%, što je 0,2% ispod očekivanja, dok je na mjesečnom nivou ostala nepromijenjena u odnosu na jun.

“Tržišta sada imaju prilično jasnu vožnju do regionalnih istraživanja Fed-a za nekoliko sedmica. Očekujem da će ona biti znatno slabija”, Raoul Pal, osnivač Global Macro Investor, reagovao.

“Vrhunska inflacija ustupa mjesto strahu od najvećeg rasta. Mislim da će tržišta pozitivno reagovati na slab rast, a ne negativno, općenito govoreći.”

Vodeći analitičar uvida u Blockware, William Clemente, bio je oprezniji, opisivati rast rizične imovine kao nastavak “kratkoročnog” na poleđini štampe.

Vjera u Fed koji je hladila svoj ciklus agresivnog povećanja kamatnih stopa u međuvremenu se odigrala gotovo odmah, sa opkladama na povećanje od 75 baznih poena u septembru oštro smanjene u korist 50 baznih poena.

“CPI u julu je bikovski, posebno za tehnološke dionice”, komentator tržišta Holger Zschaepitz dodano.

Dolar pada u korak dok Ethereum pobjeđuje višemjesečni najbolji

U međuvremenu, više od bitkoina slavio je CPI događaj eter (ETH), koji je iskoristio raspoloženje za objavljivanje najviših nivoa od 7. juna.

Povezano: Dominacija Bitcoina dostigla je najniže vrijednosti u 6 mjeseci jer metrika proglašava novu ‘alt sezonu’

Na 1.847 dolara, ETH/USD je porastao za 11,5% tog dana, podstičući nadu da bi kripto skup mogao biti više od lažnog.

“Neki od vas zaboravljaju da tržište može pumpati i to zapravo nije zamka. Pogotovo ako je fundamentalno vođeno”, trgovac i komentator Josh Rager tweeted.

ETH/USD 1-dnevni grafikon svijeća (Binance). Izvor: TradingView

Jasan gubitnik tog dana, međutim, bio je američki dolar, koji je produžio opadajući trend koji je na snazi ​​od sredine jula na indeksu potrošačkih cijena.

Indeks američkog dolara (DXY) izgubio je 1,3%, sada ciljajući svoj 100-dnevni pokretni prosjek, prema popularnom trgovcu Pierreu.

Sven Henrich, osnivač analitičke firme NorthmanTrader, opisano DXY kao “biti slomljen.”

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *