Crypto

Cijena bitkoina bi i dalje mogla pasti 40% nakon FTX ‘Lehman momenta’ — analize

Bitkoin (BTC) je 18. novembra doživio novo odbijanje na 17.000 dolara, jer su nervozna tržišta izdržala više pada FTX-a.

BTC/USD 1-satni grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

BTC dobija ciljnu cenu od 12.000 dolara

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazali su da BTC/USD nije uspio okrenuti 17.000 dolara za podršku – trend koji je na snazi ​​već skoro nedelju dana.

Par, kao i glavni altcoini, ostao je čvrsto vezan hladnim nogama zbog FTX debakla i njegovih efekata za razne kripto biznise.

Za analitičare, izgledi su ostali jednako tmurni, s već lošim prognozama koje su se pogoršale u svjetlu nedavnih događaja.

„Ova slaba performansa svih kripto sredstava je tu da ostane sve dok se najveći deo neizvesnosti ne razjasni – verovatno tek pred početak nove godine“, napisala je trgovačka kompanija QCP Capital u svom najnovijem cirkularnom izveštaju pretplatnicima Telegram kanala tog dana.

U opsežnom sažetku tržišta, QCP je napisao da su njegove prognoze cijena za Bitcoin i Ether (ETH) sada morale pasti kako bi odražavale utjecaj FTX-a.

Ažuriranjem prognoze zasnovane na teoriji Elliott Wavea iz juna, potvrđeno je da BTC/USD sada ima cilj od 12.000 dolara i ETH/USD 800 dolara.

“Kao sporedna napomena, kripto tržišta se trguju slično robi još od vrha 2017. – s produženim talasom 5 kao najdužim talasom”, dodaje se u objavi.

“Stoga bi takva potencijalna akcija cijena s novim padovima u novoj godini bila karakteristična za prethodne rasprodaje na medvjeđem tržištu.”

Prateći grafikon naglašava razliku između kriptovaluta i dionica u novembru, a korelacija između njih je čvrsto poljuljana zahvaljujući lošim performansama kriptovaluta.

BTC/USD u odnosu na ETH/USD u odnosu na S&P 500 grafikon. Izvor: QCP Capital

Popularni trgovac i analitičar Cantering Clark je u međuvremenu primijetio da ako sadašnje tržište rizične imovine kopira globalnu finansijsku krizu, veliki gubici tek dolaze.

“Stečaj Lehmana bio je vrhunac finansijske krize 2008. godine. Bio je to kvalitativno najniži materijal, ali je tržište pauziralo i onda se obavezalo na 40% niže”, dio tvita čitaj.

“Nikad ne reci nikad i ne spuštaj gard.”

S&P 500 označeni grafikon. Izvor: Cantering Clark/Twitter

Kao što je Cointelegraph izvijestio, 13.500 dolara je također postalo popularna negativna meta.

Kripto pita se “seče masivno”

Nastavljajući, QCP je takođe izrazio zabrinutost zbog pada obima i otvorenih kamata (OI) na centralizovanim (CEXes) i decentralizovanim (DEXes) berzama.

Povezano: Američke kripto berze predvode egzodus bitkoina: preko 1,5 milijardi dolara u BTC-u je povučeno za nedelju dana

“Do sada je najviše pogođen obim razmjene CEX derivata. Kombinirani futures OI se sada vratio na nivoe prije 2021. godine, što je ogroman korak unazad za industriju”, piše.

Grafik otvorenih kamata Bitcoin fjučersa. Izvor: QCP Capital

Što se tiče DEX-ova, navedeno je da podaci “impliciraju da se cijeli kripto kolač masovno smanjuje”.

“Ukupni DeFi TVL je sada manji od 1/4 prošlogodišnjeg vrha!” objava je sažeta zajedno sa više grafikona s objašnjenjima.

„Čak i DEX-ovi za koje bi se očekivalo da će dobiti najviše, imali su samo povećanje obima na nivoe u julu/avgustu, čak i sa svim hitnim zamjenama tokena/štala/lanca koje je bilo potrebno uraditi nakon FTX-a.”

DEX grafikon volumena. Izvor: QCP Capital

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.