Crypto

Chainlink odbacuje Ethereum PoW forks za PoS nakon spajanja

Chainlink se usklađuje s odlukom Ethereum fondacije i njene zajednice. Stoga, razgranate verzije Ethereum (ETH) blockchaina, koji uključuje PoW forks, više neće biti podržane od strane Chainlink (LINK) protokola nakon spajanja.

U službenoj najavi, Chainlink protokol je otkrio da će njegove usluge ostati na Ethereum blockchainu nakon dugo očekivanog spajanja. Ethereum blockchain predviđa spajanje u septembru 2022., čime će se njegova glavna mreža spojiti s Beacon lancem.

Ovo će prebaciti sve Ethereum operacije sa Proof-of-Work (PoW) na Proof-of-Stake (PoS).

Spajanje je ranije odloženo sa sredine 2021. na septembar 2022. godine. Ako ide prema vremenskoj liniji programera, faza 1 će pokrenuti tranziciju historije transakcija ekosistema i pametnih ugovora na PoS mrežu.

Ova tranzicija će uticati na sve pametne ugovore na Ethereum blockchainu, kojih je u prvom kvartalu 2022. bilo ukupno 1,45 miliona. Uloga Chainlinka u pružanju usluga hibridnih pametnih ugovora nije izuzetak.

Stoga, u posljednjoj najavi, Chainlink je pozvao svoje korisnike da pripreme svoje operacije pametnih ugovora u skladu s tim kako bi izbjegli buduće nezgode tokom i nakon implementacije PoS-a.

Povezano: Ethereum Merge: Kako će PoS tranzicija uticati na ETH ekosistem?

Ethereum Merge je velika prekretnica u kripto industriji. Prelazak sa PoW na PoS bio je ključna tačka razgovora u zajednici kao rješenje za održivost, skalabilnost i poboljšanu decentralizaciju.

Prema službenoj web stranici Ethereuma, potrošnja energije mreže bit će smanjena za ~99,5% nakon rada na PoS-u. Ranije je ukupna potrošnja energije Ethereuma bila upoređena s potrošnjom cijele Holandije, prema službenoj web stranici.

Međutim, kritičari takvog prebacivanja protokola kažu da je PoS manje siguran, pa stoga i podložniji narušavanju sigurnosti.

Trenutno, velike mreže kao što su Cardano, Avalanche, Polkadot i Solana rade putem dokaza o udjelima u blokchainovima.

Kako se spajanje približava, Eter, izvorni token ekosistema, doživljava porast cijena do 50% u odnosu na Bitcoin (BTC) tokom pada tržišta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *