Crypto

Centralne banke mogu koristiti Bitcoin za borbu protiv sankcija: istraživanje Harvarda

Istraživački rad objavljen na Univerzitetu Harvard naglašava kako centralne banke mogu koristiti Bitcoin (BTC) da bi se zaštitile od finansijskih sankcija izdavaca fiat rezervi.

Radni dokument pod nazivom “Hedging sanctions risk: Cryptocurrency in Central Bank Reserves,” koji je objavio Matthew Ferranti, Ph.D. kandidat na odsjeku za ekonomiju univerziteta, istraživao je potencijal bitkoina kao alternativnog sredstva za zaštitu centralnih banaka u borbi protiv potencijalnih sankcija.

Ferranti je tvrdio da centralne banke imaju zaslugu da drže malu količinu bitkoina čak iu normalnim okolnostima. Međutim, kada postoji rizik od sankcija, istraživač je rekao da ima smisla držati veći dio BTC-a zajedno sa njihovim zlatnim rezervama.

U radu je istraživač također ukazao da su zemlje koje su bile suočene s rizicima sankcija iz Sjedinjenih Država mnogo više povećavale udio svojih zlatnih rezervi od zemalja koje su imale manji rizik od sankcija. Ako ove centralne banke ne mogu nabaviti dovoljno zlata za zaštitu od rizika sankcija, istraživač je tvrdio da su bitcoin rezerve optimalna alternativa.

Osim toga, istraživač vjeruje da rizik od sankcija može na kraju potaknuti diversifikaciju u rezervama centralne banke, jačajući vrijednost kriptovaluta i zlata. Ferranti je zaključio da postoje značajne prednosti u diversifikaciji rezervi i alokaciji dijelova i na Bitcoin i na zlato.

Povezano: Da li je Bitcoin zaštita od inflacije? Zašto BTC nije dobro prošao sa vrhunskom inflacijom

Digitalni stratezi Bank of America (BofA) istakli su da je porast korelacije između BTC-a i zlata pokazatelj povjerenja investitora u Bitcoin tokom trenutnog ekonomskog pada. Osim toga, BofA stratezi vjeruju da porast samozaštite također ukazuje na potencijalno smanjenje pritiska na prodaju.

Dok je samozaštita počelo da se ističe usred pada FTX razmene, neki članovi zajednice su tvrdili da to nije bez rizika. Od grešaka u pametnim ugovorima do voljenih koji pristupaju kripto imovini nakon smrti, članovi zajednice ukazali su na potencijalne probleme koji bi se mogli pojaviti kada ljudi sami čuvaju svoju digitalnu imovinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.