Crypto

Celsius želi produžiti rok za zahtjeve jer advokatski honorari rastu

Zajmodavac kriptovaluta Celsius Network u stečaju planira podnijeti zahtjev za produženje roka korisnicima za podnošenje zahtjeva za još mjesec dana.

Kripto zajednica je počela da postaje nestrpljiva, napominjući da su Celsiusovi advokatski honorari i dalje nagomilani i da izjedaju imanje zajmodavca.

U tvitu od 29. decembra, Celzijus najavio da će nastojati da produži trenutni rok za potraživanja od 3. januara do početka februara.

Stečajni sud bi trebao razmotriti prijedlog 10. januara, a prema Celzijusovim riječima, rok do 3. januara biće produžen najmanje do tada.

Proces potraživanja omogućava povjeriocima koji smatraju da imaju pravo na isplatu da podnesu potraživanje tokom stečajnog postupka. Celziusovi kreditori su do 29. decembra prijavili preko 17.200 potraživanja.

Međutim, Celsiusovi povjerioci izgledaju nervozni jer su Celsiusove administrativne takse nastavile rasti otkako je prvi put podnio zahtjev za bankrot u julu. U izvještaju Financial Timesa od 27. decembra navedeno je da su naknade koje su naplaćivali bankari, advokati i drugi savjetnici u slučaju stečaja već dostigli 53 miliona dolara.

Na primjer, izjava o naknadi od 15. decembra od jedne od advokatskih firmi koje zastupaju Celsius, Kirkland & Ellis, zahtijevala je naknadu od preko 9 miliona dolara za obavljeni posao tokom mjeseca septembra i oktobra.

Za poređenje, samo 44 miliona dolara je do sada namenio Celsius za vraćanje kupcima. Ovaj novac pripada korisnicima koji su ikada držali sredstva u okviru Kastodi programa i predstavlja manjinu od 4,72 milijarde dolara korisničkih depozita koje drži Celsius.

Neki u kripto zajednici nisu bili impresionirani najnovijim odgađanjem postupka, navodeći da je to još jedna “taktika odlaganja”. Na primjer, jedan korisnik primetio “Prestanite gubiti vrijeme, prestanite produžavati, samo nastavite sa postupkom i vratite mi moj novac!!!!” dok drugi jednostavno rekao je: “Prestani gubiti vrijeme i moj novac.”

Povezano: 7 najvećih kripto kolapsa 2022. godine koje industrija želi da zaboravi

Osnivač globalne investicione platforme BnkToTheFuture Simon Dixon, koji je bio aktivan glas u stečajnom postupku za Celsius, napomenuo je u tvitu od 23. decembra da do trenutka kada korisnici budu u mogućnosti da povrate svoja sredstva od Celsiusa, trebali bi očekivati ​​samo da će dobiti oko hal šta su ubacili.

Po nalogu Celziusa, američkog povjerenika i odbora neosiguranih povjerilaca, sudija Martin Glenn je 20. oktobra imenovao kolegu sudiju Christophera Sontchija za “ispitivača honorara”. Njegov posao je da pregovara i odobrava naknade koje su odredili advokati i drugi profesionalci u predmetu.

Naknada ispitivaču se takođe isplaćuje iz Celziusove imovine, a najnovija izjava o honorarima dostavljena 21. decembra zahteva nešto manje od 20.000 dolara za posao obavljen tokom novembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *