Crypto

Celsius Network je u stečaju, pa zašto je cijena CEL-a porasla 4.000% za dva mjeseca?

Platforma za kripto pozajmljivanje Celsius Network ima oko 1,2 milijarde dolara praznine u svom bilansu stanja, a većinu obaveza duguju svojim korisnicima. Osim toga, firma je podnijela zahtjev za zaštitu od stečaja, tako da njena budućnost izgleda mračno.

Ipak, izvorni uslužni token CEL kompanije Celsius Network je skočio u procjeni za preko 4,100% u posljednja dva mjeseca, dostigavši ​​oko 3,93 USD 13. avgusta u poređenju sa najnižim nivoom sredinom juna od 0,093 USD.

Poređenja radi, najbolji kovanici Bitcoin (BTC) i Ether (ETH) su porasli za 40% i 130% u istom periodu.

CEL/USD dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Glasine o preuzimanju iza eksplozije CEL-a?

Tehnički, rast cijene učinio je CEL precijenjenim tokenom početkom avgusta kada je njegov indeks relativne snage (RSI) prešao iznad praga od 70.

Čini se da glasine o preuzimanju stoje iza CEL-ove snage. Naime, Ripple želi da kupi imovinu Celsius Networka, prema anonimnom izvoru na koji se poziva Reuters 10. avgusta.

CEL-ova cijena se više nego udvostručila nakon što je vijest došla u javnost.

U julu su se pojavile i glasine o namjeri Goldman Sachsa da kupi Celsius Network za 2 milijarde dolara. CEL je mijenjao vlasnika za samo $0,39 otprilike u to vrijeme.

CEL cijena kratki stisak

Čini se da vojska trgovaca na malo stoji iza ogromnog CEL-ovog guranja u posljednja dva mjeseca.

Neki trgovci su organizirali kratak pritisak kako bi ograničili izglede za pad CEL-a. Kratko stiskanje je kada cijena imovine naglo poraste, prisiljavajući prodavače na kratko da otkupe imovinu po višoj cijeni kako bi zatvorili svoje pozicije.

Moguće je stvoriti kratak pritisak zbog CEL-ovog smanjenja opskrbe u cirkulaciji, prvenstveno zbog zamrzavanja prijenosa tokena Celsius Networka.

Zanimljivo je da je FTX imao oko 5,1 milion CEL tokena 13. avgusta, što je otprilike 90% ukupne cirkulacije na berzama. U međuvremenu, iznos otvorenih kratkih pozicija na berzi bio je oko 2,66 miliona CEL u odnosu na mjesečni maksimum od 2,96 miliona CEL 11. avgusta.

FTX sport kratko. Izvor: Legacy Synthesis

Drugim riječima, kratki trgovci su zatvorili oko 300.000 CEL pozicija u samo dva dana.

Šta je sljedeće za Celzijusov toke?

Kratke stiske je teško izdržati tokom dužeg perioda, pokazuje istorija.

Takvi izgledi dovode CEL u opasnost da se suoči sa ekstremnom korekcijom u narednim sedmicama ili mjesecima. Kao što je rečeno, token je već preskup, što dodatno doprinosi lošim izgledima.

CEL/USD trodnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Crtanje Fibonačijevog grafa retracementa od $6,5-swing high do $0,39-swing low-a stvara privremene nivoe podrške i otpora za CEL. Značajno je da token sada očekuje proboj iznad svoje linije od 0,618 Fib (~4,21 USD), sa ciljem naviše na 5,25 USD, što je 45% više od današnje cijene.

Povezano: Kripto tržišta su porasla i raspoloženje se poboljšalo, ali maloprodaja tek treba da FOMO

Nasuprot tome, probijanje ispod nivoa podrške na liniji od 0,5 Fib (~3,48 USD) rizikuje da CEL padne na 2,75 USD, što je pad od 25% u odnosu na trenutni nivo cene.

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *