Crypto

Celestia: Pokretanje blockchaina će biti jednostavno kao implementacija pametnog ugovora

Programeri i zajednice moći će da implementiraju vlastite suverene, prilagođene blockchain-ove jednim “klikom na dugme”, kaže suosnivač Celestie Ismail Khoffi.

Govoreći s Cointelegraphom na Korean Blockchain Week-u 2022. prošle sedmice, Khoffi je rekao da je vizija projekta da se razdvoje slojevi konsenzusa i izvršavanja aplikacija kako bi se otključale nove mogućnosti za decentralizirane kreatore aplikacija. Celesita je u osnovi ogoljeni minimalistički blok lanac prvog sloja koji korisnicima nudi infrastrukturu koja olakšava implementaciju vlastitog blockchaina ili zbirnog sloja dva.

“Jedan od ciljeva Celestie je da uvođenje vlastitog blockchaina učini lakim kao i implementaciju pametnog ugovora”, objasnio je, usporedivši projekt s Amazon Web Services gdje “napišete svoj kod i kliknete na dugme, on se postavlja i ljudi mogu započeti koristeći ga.”

Na sličan način na koji nova vizija Ethereum-a usmjerena na rollup odvaja slojeve konsenzusa i dostupnosti podataka od sloja izvršenja, Celestia je smodularno dizajnirana, ali s prilagodljivim funkcijama koje korisnicima nude slobodu izbora okruženja za izvršavanje:

„U Celestiji ne postoji takva stvar kao što je izvršenje na osnovnom sloju, tako da je potpuno prepušteno drugom sloju. Možete imati sloj poravnanja, ali kao specifičan specijalizirani izvršni sloj koji vrši poravnanje samo na vrhu Celestie, ali je samo za sebe.”

Khoffi je dodao da „zajednice mogu [then] izabrati koji sloj poravnanja žele koristiti, ili mogu pokrenuti vlastiti sloj poravnanja ili pokrenuti vlastiti suvereni roll up”.

Khoffi je rekao da je Celestia pokrenuta na ideji da online zajednice žele neki osjećaj suvereniteta i da im se sviđa „ideja pokretanja vlastite […] blockchain” bez potrebe da “ovisni o upravljanju i dizajnu Ethereuma”:

“Tako što imate vlastito suvereno uvođenje […] niste vezani ni za kakvu odluku […] slobodniji ste u izborima koje imate, koje možete učiniti na svom vlastitom lancu”.

Rekao je da bi decentralizovana autonomna organizacija možda željela da implementira sopstveni blok lanac i napravi pravila za njegovo funkcionisanje, a da istovremeno koristi infrastrukturu i bezbednost Celestie.

“Bit će jeftinije, a ti jesi […] slobodniji u izborima koje imate, koje možete učiniti na svom lancu.”

Celestia Testnet je raspoređen u maju 2022. godine, a Celestia tim planira da pokrene Mainnet 2023. Međutim, Khoffi je rekao da još uvijek treba “optimizacije i ispraviti greške” prije lansiranja. Celestia još nije izdala token, ali je već privukla dosta hypea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *