Crypto

CDC odobrava zakon Lummis-Gillibrand u predloženom podnesku prijatelja u slučaju SEC protiv Ripplea

Digitalna trgovinska komora (CDC) zatražila je podnošenje amicus podneska u slučaju Komisije za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država protiv Ripple Labsa i njenih izvršnih direktora Bradleya Garlinghousea i Chrisa Larsena. Liliya Tessler iz firme Sidley Austin podnijela je paket dokumenata, uključujući predloženi podnesak, Okružnom sudu u Južnom okrugu New Yorka 14. septembra.

CDC je najveća svjetska grupa za trgovinu blokčeinom i digitalnom imovinom, s preko 200 članova koji uključuju igrače iz industrije, investitore i advokatske firme. Tvrdila je da Komora nema “gledište o tome da li je ponuda i prodaja XRP-a transakcija vrijednosnim papirima”, ali je zainteresirana da “osigura da pravni okvir koji se primjenjuje na digitalnu imovinu koja je u osnovi investicionog ugovora bude jasan i dosljedan,” dodajući:

„Održavanje ove razlike ključno je za razvoj predvidljivog pravnog okruženja kroz tehnološki neutralan presedan, što ovaj sud ima ovlasti da učini.”

U dokumentima se kasnije ponovo postavlja pitanje „da li se dobro utvrđeni zakon koji se primjenjuje na ponudu i prodaju investicionog ugovora koji je transakcija vrijednosnih papira pravilno razlikuje od zakona koji se primjenjuje na sekundarne transakcije digitalnom imovinom koja je ranije bila predmet ulaganja ugovor“ u svjetlu činjenice da „nijedan savezni zakon (ili propis) ne reguliše posebno pravnu karakterizaciju digitalne imovine snimljene na blockchainu“.

U predloženom podnesku amicusa, CDC priznaje Houijev test „intenzivne činjenice“, koji:

“ponekad je teško prijaviti se čak i iskusnim pravnicima, a kamoli učesnicima na tržištu bez pravne obuke.”

CDC je zatražio od suda da ponovi razliku između ugovora koji su vrijednosni papiri i predmeta tih ugovora koji nisu vrijednosni papiri. Navedeni slučajevi uključuju mešavinu predmeta, kao što je već uobičajeno u ovim raspravama. Ovdje su spomenuti slučajevi koji se odnose na bačve viskija, telefonske govornice, stambene zgrade i dabrove.

Povezano: SEC prigovara vlasnicima XRP-a koji pomažu odbrani Ripplea

CDC je nastavio sa svojim argumentom rekavši da je SEC “pohvalno pružio smjernice o primjeni zakona o vrijednosnim papirima”, ali “pristup SEC-a u provedbi, na sličan način zasnovan na Howeyju, daje drugačiju sliku” i agencija nije uspjela pružiti smjernice učesnicima na tržištu koji su to tražili.

CDC nastavlja da SEC u svom slučaju protiv Ripplea koristi novu primjenu analize ugovora o sekundarnim transakcijama s imovinom koja je predmet ugovora o ulaganju, ali nije dao smjernice o tome kako primijeniti tu analizu. Ipak, SEC i dalje očekuje od učesnika na tržištu da utvrde da li je imovina hartija od vrijednosti ili ne.

CDC je uočio nedostatak presedana u sekundarnim transakcijama sa subjektima ugovora o vrijednosnim papirima, ali je naveo:

“Komora vjeruje da, sve dok osnovna imovina ne uključuje finansijske interese, kao što su zakonska prava na dug ili vlasnički kapital, digitalna imovina se smatra robom.”

CDC je napomenuo da je predloženi Lummis-Gillibrand Zakon o odgovornim finansijskim inovacijama (RFIA) zauzeo isti stav kada je u obzir uveo koncept „sporednih sredstava“. Nadalje:

“Komore s poštovanjem traži da ovaj Sud koristi principe postavljene u RFIA kao smjernice ako odluči da pojasni karakterizaciju digitalne imovine koja je predmet ugovora o ulaganju ili odloži takvu odluku zakonodavnom tijelu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.