Crypto

CBOE-ovi operativni troškovi porasli su za 312% zbog loših performansi kupljene kripto firme

U petak je Chicago Board Options Exchange (CBOE), najveća berza opcija u Sjedinjenim Državama, objavila svoje rezultate u drugom kvartalu. Od posebnog interesa su bili njeni ukupni operativni troškovi, koji su porasli za 685% u odnosu na prethodnu godinu sa 160,6 miliona dolara. CBOE je objasnio:

“To je prvenstveno zbog umanjenja goodwilla od 460 miliona dolara koji je prepoznat u jedinici za digitalno izvještavanje, potaknut negativnim događajima i trendovima u širem okruženju digitalne imovine. Navedeno okruženje se dramatično promijenilo od kada smo zaključili ErisX transakciju 2. maja, što je rezultiralo u računovodstvenom usklađivanju.”

ErisX omogućava samostalne individualne penzione račune, ili IRA, za stanovnike SAD-a da ulažu u kripto imovinu. Ovo je bio prvi CBOE-ov poduhvat u sektoru digitalne imovine; kompanija očekuje da će ErisX biti dugoročni lider u industriji. Uslovi ugovora nisu objavljeni u prvobitnoj akviziciji.

Međutim, čini se da se ErisX bogatstvo pogoršalo zbog tržišta kriptovaluta. CBOE kaže da ErisX trenutno ima knjigovodstvenu vrijednost od 220 miliona dolara. Ali, tokom Q2, CBOE je preuzeo trošak umanjenja goodwill-a od 460,1 milion dolara direktno povezan sa ErisX-om. Goodwill predstavlja razliku između nabavne vrijednosti firme i vrijednosti njene neto imovine. Kompanije mogu biti prisiljene da izvrše značajne otpise goodwilla ako su preplatile kupovinu.

Povezano: SEC produžava rok za odlučivanje o ARK 21Shares spot Bitcoin ETF-u do avgusta

Ipak, problemi CBOE-ovog digitalnog segmenta bili su uravnoteženi osnovnim operacijama. Na ukupnoj osnovi, prodaja berze derivata porasla je za 21% u odnosu na prethodnu godinu na 424 miliona dolara. Istovremeno, nakon uklanjanja jednokratnog, negotovinskog, umanjenja goodwilla, njegova prilagođena zarada porasla je za 21% u odnosu na prethodnu godinu na 1,67 USD po dionici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *