Crypto

CBDC-ovi nisu prijetnja za kriptovalute, kaže šef Binancea

Čini se da je izvršni direktor Binancea Changpeng “CZ” Zhao ublažio svoj stav o digitalnim valutama centralne banke (CBDC), tvrdeći na konferenciji da ne misli da CBDC predstavljaju prijetnju njegovoj kompaniji ili kripto sektoru.

CZ je na Web Summitu u Lisabonu 2. novembra govorio o CBDC-ima i njihovoj ulozi u kripto industriji.

Šef Binance-a je rekao da će CBDC-ovi potvrditi blockchain tehnologiju i izgraditi povjerenje među onima koji su zabrinuti za tu tehnologiju, komentirajući: “Stvarno mislim da što više imamo, to bolje.”

On je također dodao da bi se vlade koje usvajaju blockchain smatrale dobrom stvari, međutim, on je napomenuo da blockchain nije jednak kriptovaluti koju je nazvao “deflatornom”, navodi Reuters.

Čini se da su CZ-ovi komentari omekšali u odnosu na njegov prethodni stav o CBDC-ima.

Prošle godine je rekao da nikada neće ponuditi istu slobodu kao kriptovalute kao što su Bitcoin i Ethereum. „Većina digitalnih valuta centralne banke imaće veliku kontrolu nad njima“, rekao je tada.

Centralne banke širom svijeta se utrkuju s istraživanjem, pilotiranjem i implementacijom svojih CBDC-ova, a Kinu neki vide kao vodeću u utrci.

Međutim, stalna je zabrinutost da digitalna valuta koja se može programirati daje centralnim bankama kontrolu bez presedana nad tim koje grupe građana mogu koristiti i na šta je mogu potrošiti.

Cointelegraph je ranije primijetio da građani koji žele manje uplitanja vlade u svoje finansijske živote mogu vidjeti probleme sa CBDC-ima.

Prošlog mjeseca, politički komentator Peter Imanuelsen istaknuto njegova zabrinutost zbog nivoa kontrole koju bi vlade imale nad finansijama ljudi, nazivajući to “globalnim komunizmom”.

CBDC povezan s digitalnim ID-om mogao bi se koristiti za suzbijanje disidenata ili kontrolu potrošnje koja je prihvatljiva za ugljik, spekuliše on.

Turska je jedna od zemalja koja planira pokretanje digitalnog ID-a CBDC-a 2023. godine, prema izvještajima.

Povezano: Indijska centralna banka iznosi CBDC planove za digitalnu rupija

Prema Atlantic Councilu, 15 zemalja trenutno pilotira CBDC uključujući Kinu, Kazahstan, Tajland, Saudijsku Arabiju, Švedsku, Južnu Afriku i Rusiju.

Ostale zemlje koje su zapravo uspostavile CBDC uključuju Nigeriju, Jamajku, Bahame i osam karipskih ostrvskih država.

SAD zaostaju za ostatkom svijeta jer su još uvijek u fazi razgovora, dok su reakcije na digitalni dolar uglavnom podijeljene među Amerikancima.

U oktobru je Međunarodni monetarni fond (MMF) touted programabilnost kao CBDC karakteristika koja bi mogla dovesti do „finansijske inkluzije“, međutim neki vjeruju da bi stvarnost mogla biti suprotna.

Leave a Reply

Your email address will not be published.