Crypto

Cathie Wood: Ark baca 500.000 GBTC dionica, dodaje dionice Coinbasea dok se Bitcoin oporavlja od 40%

Cathie Wood’s Ark Invest otpustio je dio svojih dionica Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) od novembarske najniže cijene Bitcoin (BTC), pokazuju najnoviji podaci.

Cathie Wood’s Ark kratkoročno oprezan na GBTC

Ark Invest je dodao 450.272 GBTC dionica u vrijednosti od 4,5 miliona dolara na svoj ARK Next Generation Internet ETF (ARKW) u novembru 2022. U to vrijeme, GBTC se trgovao u rasponu od 7,46 do 9,48 dolara u odnosu na 12,25 dolara u januaru 2023.

Cijena GBTC-a se, naravno, oporavila zajedno sa Bitcoinom, porastao je za otprilike 40% u odnosu na najniže vrijednosti u novembru. Oporavak u januaru je takođe pomogao da se GBTC “popust” smanji sa skoro 50% na 40%, navodi YCharts.

GBTC dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Zanimljivo je da se skok cijene dionica poklopio sa smanjenjem udjela u GBTC-u ARKW-a za 500.000 dionica, što ukazuje na kratkoročno uzimanje profita.

GBTC dionice (ljubičaste) u Arkovom ETF-u u odnosu na cijenu (narandžasta). Izvor: Cathiesark.com

Štaviše, Arkovo smanjenje dionica od novembra izgleda u skladu sa njegovim službenim “medvjeđim pogledom” na Grayscale Bitcoin Trust, kao što je spomenuto u njegovom decembarskom izvještaju, u kojem se navodi da:

Čini se da je Digital Currency Group (DCG) jedan od najvećih upitnika u kripto industriji u ovom trenutku.

Kompanija je takođe izrazila zabrinutost za Genesis Global, zajmodavca kriptovaluta u vlasništvu DCG. Genesis je podnio zahtjev za bankrot dok je potraživao 1 do 10 milijardi dolara obaveza prema preko 100.000 povjerilaca.

U međuvremenu, Grayscale nije bio u mogućnosti da pretvori svoj Bitcoin trust u ETF nakon odbijanja američke Komisije za vrijednosne papire (SEC). Kako je izvijestio Cointelegraph, odobrenje SEC-a moglo bi resetirati GBTC-ov popust na nulu.

Bez obzira na to, od 23. januara, udeo GBTC-a u portfoliju Arka je zapravo povećan na 0,52% u poređenju sa najnižim nivoom iz novembra 2022. od 0,35%.

Težina GBTC dionica (ljubičasta) u Ark ETF-ovima. Izvor: Cathiesark.com

Ark dodaje 17,6 miliona dolara u dionice Coinbasea

Ark-ova prodaja GBTC dionica u proteklim sedmicama poklopila se sa akumulacijom dionica Coinbase (COIN).

ARKW Cathie Wood dodao je 320.000 COIN dionica (oko 17,6 miliona dolara) u 2023. Kao rezultat toga, težina dionica Coinbasea u kombiniranom ETF portfelju Ark Investa dostigla je skoro 3,62% 23. januara naspram 2,73% na početku ove godine.

COIN dionice (ljubičaste) u Arkovom ETF-u u odnosu na njegovu cijenu (narandžasta). Izvor: Cathiesark.com

Sve u svemu, čini se da Ark samo povećava svoju izloženost Bitcoin tržištu, posebno zato što je Wood dobro poznata po svom postojanom predviđanju cijene BTC-a od milion dolara do 2030. godine.

Može li se rast cijena GBTC-a nastaviti?

Slično tome, Greenery Financial, kompanija za investicionu strategiju, potvrdila je da je svoju izloženost GBTC-u prebacila na ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO) zbog gore navedenih rizika oko DCG-a.

“Svaka loša vijest, bilo da se radi o prodaji Cathie Wood GBTC-a ili DCG-a u stečaju, izazvaće iste strahove i sumnje – u neizvjesnost – i vjerovatno još jednom uzrokovati proširenje popusta”, upozorila je kompanija u svojoj bilješci SeekingAlpha, navodeći :

„S obzirom da Bitcoin nema pravi katalizator u kratkom roku i puno potencijalnih negativnih katalizatora, postoji mnogo rizika i sa NAV strane.“

Bez obzira na to, cijene bitkoina i GBTC-a mogu nastaviti rasti kroz Q1 iz tehničke perspektive.

Na dnevnom grafikonu, GBTC je povratio svoj 50-dnevni eksponencijalni pokretni prosjek (50-dnevni EMA; crveni talas na grafikonu ispod) blizu 9,68 dolara kao podršku.

Povezano: Grayscale podnosi podnesak u ETF tužbi protiv SEC-a, usmeni argumenti mogu doći u roku od nekoliko mjeseci

Uzlazni zamah bi mogao da dovede do testiranja 200-dnevne EMA (plavi talas) blizu 15 dolara ako nastavi da lebdi iznad 50-dnevnog EMA talasa, slično onome što se dogodilo u martu-aprilu 2022.

GBTC dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Tehnički cilj rasta je u skladu s onim što Pat Tschosik, viši portfolio strateg u Ned Davis Research-u, predviđa o Grayscale Bitcoin Trustu.

On tvrdi da bi cijena GBTC-a mogla ne samo da se udvostruči do sredine 2023. godine, već i da smanji postojeći diskontni jaz sa spot cijenom bitkoina.

“Preporučujemo GBTC…kao način igranja Bitcoin-a jer ima ‘potencijalni rabat NAV kicker’, što ne samo da znači da će porasti ako Bitcoin poraste, već i zatvaranje svojih trenutnih velikih rabata od 35% na NAV,” Ned Davis Istraživanje je navedeno u bilješci za klijente.

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti prilikom donošenja odluke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *