Crypto

Cardano se oporavlja od kvara na 50% relejnih čvorova i čvorova koji proizvode blokove

Operateri Cardano udjela (SPO) i korisnici su prijavili da je najmanje polovina čvorova za mrežu nakratko isključena tokom vikenda.

Prema postu od 22. januara podijeljenom na Telegram SPO za Input Output Global, inženjering i istraživanje u fintech-u iza Cardano blockchaina, anomalija je uzrokovala da se 50% Cardano čvorova isključi i ponovo pokrene.

“Čini se da je ovo pokrenuto prolaznom anomalijom koja je izazvala dvije reakcije u čvoru, od kojih su neke prekinute vezu sa vršnjakom, druge su izbacile izuzetak i ponovo pokrenule”, stoji u objavi uz objašnjenje iznenadnog poremećaja.

Uprkos trenutnoj degradaciji, Cardano mreža se oporavila bez vanjske intervencije. Kao što je objašnjeno u postu, “takvi prolazni problemi” su uzeti u obzir u dizajnu čvora i konsenzusu i “sistemi su se ponašali tačno onako kako se očekivalo.”

Tokom anomalije, koja se dogodila između bloka 8300569 i 8300570, proizvodnja blokova se navodno nastavila, ali je usporena na nekoliko minuta i “uticaj je bio nizak, sličan kašnjenjima koja se javljaju tokom normalnih operacija”.

“Većina čvorova se automatski oporavila, ovisno o odabranom SPO-u.”

U vrijeme pisanja, osnovni uzrok anomalije i rezultirajućih isključenja čvorova i ponovnih pokretanja još uvijek se istražuju.

„Sada istražujemo osnovni uzrok ovog anomalnog ponašanja i implementiramo dalje mjere evidentiranja uz naše redovne procedure praćenja“, navodi se u službenom saopštenju.

Povezano: Cardano će lansirati novi algoritamski stabilcoin 2023

Tom Stokes, suosnivač Node Shark-a i Cardano SPO-a, objavio je u objavi od 22. januara da je pogođeno više od polovine navedenih čvorova.

Također je podijelio grafikon koji pokazuje gdje je mrežna sinhronizacija pala sa 100% na nešto iznad 40% za preko 300 izvještajnih čvorova.

Prema Stokes grafikonu, mrežna sinhronizacija se vratila na oko 87% nakon pada, ali se nije odmah vratila na prethodni nivo od 100%.

Još jedan SPO prijavljen slični problemi Stokeu u objavi od 22. januara, ali je izjavio da “Neki SPO-ovi nisu vidjeli nikakav uticaj.”

“Drugi su imali releje i BP-ove se ponovo pokrenuli. SPO, Devs i IOG su u Discord bankomatu za otklanjanje grešaka. Još nema osnovnog uzroka”, rekli su.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *