Crypto

Canaan očekuje manji pad prihoda u 2022. unatoč krizi kripto rudarenja

Gigant za rudarenje kriptovaluta Canaan nastavlja stvarati značajne prihode od kripto operacija uprkos tekućoj krizi rudarenja kriptovaluta.

Ukupni prihod Kanaana za prvih devet mjeseci 2022. iznosio je otprilike 4 milijarde kineskih juana (RMB), ili oko 573 miliona dolara, rekao je portparol Canaana za Cointelegraph. Kako kompanija očekuje da će generisati još 310 miliona RMB (46 miliona dolara) u Q4, očekuje se da će ukupni godišnji prihodi iznositi 4,3 milijarde RMB (619 miliona dolara).

Iznos je manji za oko 14% u odnosu na Kanaanov prihod denominiran u RMB od 4,9 milijardi RMB prošle godine. U dolarima, ukupni prihodi su pali za oko 21% sa 783 miliona dolara u 2021.

Kanaanovi godišnji prihodi za 2022. i dalje bi bili znatno veći nego prethodnih godina, porasti za skoro 90% sa 448 miliona RMB (64 miliona dolara) u 2020. godini. U 2019. godišnji prihod Kanaana iznosio je 1,4 milijarde RMB (201 milion dolara).

Kanaanov pregled prihoda po uslugama. Izvor: izvještaj SEC

Canaanov finansijski uspjeh u posljednjih nekoliko godina dolazi nakon što je kompanija pokrenula vlastite rudarske operacije, šireći usluge izvan proizvodnje uređaja za rudarenje kriptovaluta.

“Počeli smo s rudarskim radom sredinom 2021. Jedno od naših razmatranja je da kada postoji manjak potražnje za rudarskim mašinama, možemo koristiti dio našeg inventara u našim rudarskim operacijama kako bismo zaradili dodatni prihod”, rekao je Canaan. Pod određenim okolnostima, Canaan može preprodati svoju rudarsku opremu, izjavio je predstavnik firme:

„Uravnotežujemo upotrebu naših mašina kroz rudarenje, a naše rudarske operacije služe kao moćna podrška i dopuna prodaji rudarskih mašina.”

Glasnogovornik je odbio otkriti više detalja o korištenju i preprodaji rabljene rudarske opreme.

Povezano: Cijene Bitcoin ASIC rudara lebde na najnižim razinama koje nisu viđene godinama

Vijest dolazi u vrijeme kada industrija kripto rudarstva pati od velike krize, pri čemu 100% javnih rudarskih kompanija mora prodati gotovo sve kriptovalute koje su iskopale 2022. godine.

28. decembra, kompanija za kripto rudarenje Argo Blockchain prodala je vodeće rudarsko postrojenje Helios kompaniji Galaxy Digital kako bi smanjila svoj dug i poboljšala likvidnost. Prethodno je firma za rudarenje kriptovaluta Core Scientific također podnijela zahtjev za stečaj 21. decembra zbog povećanja troškova energije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *