Crypto

BTC metrike izlaze iz kapitulacije — 5 stvari koje treba znati u Bitcoinu ove sedmice

Bitcoin (BTC) počinje posljednju sedmicu januara u dobroj formi nakon što je postigao najveće nedjeljno zatvaranje u posljednjih pet mjeseci.

Uprkos protivljenju, najveća kriptovaluta zadržava svoju novootkrivenu snagu i nastavlja da iznenađuje učesnike na tržištu.

Ovo nije podvig – raspoloženje tržišta ima mnogo toga da ga uplaši i pokrene preispitivanje među investitorima. Makro uslovi ostaju neizvjesni, dok je unutar Bitcoin-a istraživanje ukazalo na kitove na berzama koje potencijalno pomjeraju cijene umjetno uz ogromne količine likvidnosti.

Bez obzira na to, Bitcoin je doživio najimpresivniji rast u procentima u više od godinu dana, a nada se da će dobra vremena potrajati. Od čega bi to moglo zavisiti?

Cointelegraph razmatra neke od glavnih faktora koje treba imati na umu jer se januar za razliku od bilo kojeg drugog bliži kraju.

Bitkoin analitičari računaju na “nastavak” koji dolazi

Nije tajna da se Bitcoin suočava sa priličnom sumnjom jer donosi 40% dobitaka u odnosu na samo tri nedjeljne svijeće.

Zahtjevi za velikom korekcijom i nastavkom medvjeđeg tržišta su već dugo javni, a neki od konzervativnijih trgovačkih glasova insistiraju na tome da makronizi još nisu u padu.

Međutim, ta prelomna tačka još uvek nije materijalizovana. Na poslednjem nedeljnom zatvaranju sveće, BTC/USD se trgovao na nešto iznad 22.700 dolara, što je njegov najbolji učinak od prošlog leta.

Nakon toga, par se konsolidovao do početka ponedjeljka, isto tako zadržavajući poziciju oporavljena tokom sedmice.

„Nisko sniženi, sočni maksimumi iznad, bilo bi savršeno vrijeme da se napravi lijep stan prije nego što nastavite na gore“, trgovac Credible Crypto sažeto o kratkoročnim izgledima.

Credible Crypto’s je karakterističan za neke od bikovskih stavova na tržištu, manje zabrinuti idejom da bi cijeli potez mogao jednostavno biti olakšice unutar šire strukture medvjeda.

„Ukupna tržišna kapitalizacija probila se kroz 200-dnevnu EMA-u“, slično optimističan Michaël van de Poppe, saradnik Cointelegrapha i izvršni direktor trgovačke firme Eight, dodano vikendom, pozivajući se na eksponencijalne pokretne proseke.

“Dobri znaci za kripto, jer nastavak izgleda vjerojatan. Između nastavka na $25K ili korekcije na $19.5K. Za nastavak -> držite iznad 200-dnevnog EMA i otpora na lomljenje. 200-dnevna EMA potencijalna ulazna tačka.”

200-dnevna EMA iznosila je 21.056 dolara u vrijeme pisanja, prema podacima Cointelegraph Markets Pro i TradingView.

BTC/USD 1-dnevni grafikon svijeća (Bitstamp) sa 200EMA. Izvor: TradingView

Konzervativnije procjene situacije bile su fokusirane između ostalog na sastav knjige naloga.

U svojoj najnovijoj analizi, Indikatori materijala su uočili rast i pad cijena BTC-a kako je glavna oblast likvidnosti ponude dolazila i odlazila na Binance.

“Zid kupovine BTC-a na 20.200 pomaknut je kako bi povisio cijenu kako bi testirao otpor na liniji trenda,” dio komentara navedeno.

“Ne vjerujem ovom entitetu sa 22.000 dolara više nego što sam imao sa 20.000 dolara, ali rado ću trgovati nakon njih.”

BTC/USD podaci knjige naloga (Binance). Izvor: Indikatori materijala/ Twitter

Sljedeća objava je udvostručila prethodnu tvrdnju da se cjenovna akcija „koreografira“ i ne obraća pažnju na vijesti iz okolne industrije, posebno na bankrot firme za kripto pozajmljivanje, Genesis Trading.

“U suštini ništa se nije promijenilo, ali BTC testira otpornost na makro nivo. U međuvremenu, neke od najvećih institucija u kriptovaluti su na putu do bankrota. Vjerovatno ništa,” Indikatori materijala tweeted.

Makro optimizam se vraća

Makro analiza pokazuje sličnu podjelu među onima koji su uključeni u sama kripto tržišta.

Uz najnoviju odluku Federalnih rezervi Sjedinjenih Država o povećanju kamatnih stopa do 1. februara, izvori čitaju o padu inflacije na sve različite načine.

U međuvremenu, Svjetski ekonomski forum 2023., uprkos određenom protivljenju kripto, nije uspio značajno umanjiti raspoloženje.

Za Dana Tapiera, osnivača i izvršnog direktora 10T Holdingsa, jednostavno je pitanje kako će rizična imovina reagirati na promjenu plime i oseke u Fed-u jer labavi monetarnu politiku u budućnosti.

„Kako će Fed reagovati kada inflacija padne ispod 0? Dolazi duga dobra godina za BTC ETH zlato,” on rekao Twitter pratioci.

“USD ima mkt i 10 godina ispod 3% da podrži glavne trendove. Ekosistem digitalne imovine (DAE) da napreduje dok se cijene kliringa postižu bez podrške vlade. Slobodna tržišta rade!”

Ta pozicija je upadljivo različita od nekih drugih popularnih stavova, posebno od prošlonedeljnih predviđanja bivšeg izvršnog direktora BitMEX-a, Arthura Hayesa. Upozorenje Fed-a na stope će dovesti do strašnih gubitaka za kriptovalute prije nego što počne oporavak.

U međuvremenu, Credible Crypto takođe ne vidi razlog da sada ne bude bik po pitanju rizične imovine.

“Razgovori o povećanju stope usporavaju na 25 baznih poena kako inflacija opada 6 uzastopnih mjeseci, dok je $SPX napravio savršenu sliku o ponovnom testiranju prethodnog ATH-a i izgleda spremno za povratak. Sva ta panika i strah, zbog čega?” on upitan 23. januara.

S&P 500 grafikon s komentarima. Izvor: Credible Crypto/Twitter

U međuvremenu, posljednja sedmica mjeseca sadrži različite potencijalne kratkoročne tržišne pokretače u obliku američkih makro podataka.

To uključuje rast BDP-a 26. januara i indeks lične potrošnje (PCE) 27. januara.

DXY pada u nesvijest jer se podrška nigdje ne vidi

Što se tiče srodne makronapomene, posebna pažnja nedvojbeno zaslužuje da se posveti sudbini američkog dolara ove sedmice.

Kako kripto tržišta rastu, snaga dolara se ruši, brzo gubeći tlo osvojeno tokom svog skoka na dvadesetogodišnji maksimum prošle godine.

Indeks američkog dolara (DXY) je obično u obrnutoj korelaciji sa performansama rizične imovine, a Bitcoin se pokazao posebno osjetljivim na velike poteze.

Trenutno, DXY se trguje na oko 101,7, nakon što je testirao 101,5 — više od šestomjesečnog minimuma — po drugi put ove sedmice. Nakon što ga je izgubio kao podršku krajem novembra, 200-dnevni pokretni prosek indeksa je od tada delovao kao otpor.

„Ne treba mi puno više da bih vam rekao šta će se sledeće desiti. Najveća tržišta kratkog pritiska koja su ikada vidjela su pred nama“, kaže preduzetnik i kripto komentator „Coosh“ Alemzadeh proglasio pored grafikona koji poredi DXY sa performansama Bitcoin i Nasdaq tokom vikenda.

Pad dolara u odnosu na kineske obveznice takođe je privukao pažnju popularnog analitičara TechDev-a, koji je pokazao taj impuls se kreće na vrh Bitcoina u roku od godinu dana nakon što je ključni nivo probijen na kineske desetogodišnje obveznice.

“Novi višemjesečni najniži nivoi za indeks US Dollar DXY, nakon što su savršeno odbijeni na horizontalnom rasponu podrške/otpora i 200-dnevnom oblaku pokretnog prosjeka,” Caleb Franzen, viši tržišni analitičar u Cubic Analytics, dodano.

“To odbijanje je bio trenutak kada sam shvatio i prihvatio da je zamah bio pristrasan na donju stranu.”

Indeks američkog dolara (DXY) 1-dnevni grafikon svijeća sa 200MA. Izvor: TradingView

On-chain metrika izlazi iz ponora

Bitcoin je zaista usred renesanse, zaključuju se podaci o lancu.

Sastavljen od strane analitičke firme Glassnode, višestruki klasični indikatori zdravlja Bitcoin tržišta sada izlaze iz svojih kapitulacionih zona.

To uključuje — što možda i nije iznenađujuće s obzirom na porast od 40% ovog mjeseca — iznos BTC zaliha koji se drži u dobiti i gubitku.

Neto nerealizovani dobitak/gubitak (NUPL) je sada izvan svojih najnižih granica i ide ka boljoj profitabilnosti, uprkos tome što nije pao tako nisko kao tokom ranijih medvjeđih tržišta.

Bitcoin neto nerealizovani profit/gubitak (NUPL) grafikon. Izvor: Glassnode

Kao što Glassnode potvrđuje, ovo se odnosi na jednakost za kratkoročni nosilac (STH) i dugoročni nosilac (LTH) NUPL. Dvije klase Bitcoin investitora su opisane kao subjekti koji drže kovanice manje od ili više od 155 dana, respektivno.

Slično je bikovska tržišna vrijednost Bitcoin-a prema ostvarenoj vrijednosti Z-score (MVRV-Z), koji mjeri „odnos između razlike tržišne i ostvarene kapitalizacije i standardne devijacije svih istorijskih podataka o tržišnoj kapitalizaciji, tj. cap) / std(market cap)“ ili „kada je Bitcoin pre/podcijenjen u odnosu na njegovu ‘fer vrijednost’“, kako Glassnode objašnjava.

MVRV-Z je sada napustio svoju zelenu “potcijenjenu” zonu po prvi put od kratkog skoka početkom novembra, što je također označilo njegov prvi takav potez od FTX debakla.

„MVRV Z-Score se upravo izvukao iz zone zelene akumulacije“, Philip Swift, suosnivač trgovačkog paketa Decentrader, potvrđeno prošle sedmice.

Bitcoin MVRV-Z grafikon rezultata. Izvor: Glassnode

Heš stopa rudarenja Bitcoina, poteškoće na najvišim nivoima svih vremena

Već je vrijeme za još jedno prilagođavanje poteškoća Bitcoin mreže, a ove sedmice bi trebalo da se sačuvaju postojeći maksimumi svih vremena.

Povezano: Bitcoin zbog novog ‘velikog rasta’ dok RSI kopira oporavak medvjeđeg tržišta u 2018.

Prema procjenama BTC.com-a, poteškoće će se povećati za otprilike 0,5% za šest dana.

Pregled osnova Bitcoin mreže (snimak ekrana). Izvor: BTC.com

Ovo će dodati dodatnu trešnju na torti sektoru rudarstva koji je već usred velikih promena. Uprkos nedavnim niskim cijenama, konkurencija među rudarima je porasla ovog mjeseca, dodajući pritisak na one koji nisu u stanju da svedu troškove na minimum.

Glassnode dodatno pokazuje da u odnosu na prije trideset dana rudari na agregatu drže manje BTC-a. U to vrijeme su se poskupljenja počela materijalizirati.

30-dnevni grafikon promjene neto pozicije Bitcoin rudara. Izvor: Glassnode

Neobrađeni podaci iz MiningPoolStats-a u međuvremenu stavljaju Bitcoinovu heš stopu – procjenu procesorske snage posvećene rudarenju – također na nove vrhunske vrijednosti svih vremena.

Dijagram sirovih podataka heš stope Bitcoina (snimak ekrana). Izvor: MiningPoolStats

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *