Crypto

Britanski regulator navodi FTX kripto razmjenu kao ‘neovlaštenu’ firmu

Financial Conduct Authority (FCA), glavni finansijski regulator u Ujedinjenom Kraljevstvu, izdao je upozorenje kripto berzi FTX sa sjedištem u Bahamima, tvrdeći da radi bez ovlaštenja. Kompanija se pridružila rastućoj listi neregistrovanih preduzeća vezanih za kriptovalute koja i dalje nadmašuju one koje su potpisale kod FCA.

U upozorenju, od 16. septembra, tvrdi se da firma „možda pruža finansijske usluge ili proizvode u Ujedinjenom Kraljevstvu bez odobrenja“. Obraćajući se potencijalnim klijentima, FCA napominje da oni neće moći da vrate svoj novac ili da traže zaštitu od Sheme kompenzacije za finansijske usluge „ako stvari krenu po zlu“.

Do kraja avgusta, lista kripto kompanija registrovanih kod FCA uključivala je 37 entiteta, a Crypto.com je postao poslednji koji joj se pridružio. Ostale firme koje su uspjele proći kroz proces registracije 2022. godine kako bi postigle odobrenje propisa o pranju novca bile su eToro UK, DRW Global Markets LTD, Zodia Markets (UK) Limited, Uphold Europe Limited, Rubicon Digital UK Limited i Wintermute Trading LTD.

Povezano: Britanski regulatori ciljaju na Revolut zbog ‘materijalnog pogrešnog prikazivanja’ u reviziji

Novi propisi usmjereni na kriptovalute uvedeni su u januaru 2020. kako bi se omogućilo FCA-i da nadzire kompanije koje posluju u svemiru i provede propise o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Kako je glasnogovornik FCA objasnio za Cointelegraph još u avgustu:

“Uspješna registracija ovisi o tome da li firma ispunjava minimalne standarde za koje očekujemo da spriječimo pranje novca i finansiranje terorizma, a vidjeli smo previše crvenih zastavica o finansijskom kriminalu koje su propustile kompanije s kripto imovinom koje traže registraciju.”

Iako nema jasnog razumijevanja o tome kako bi mogle izgledati neposredne posljedice za neregistrovane subjekte, FCA sigurno nije vegetarijanac kada je u pitanju provedba. Dana 13. septembra, jedan od najvećih provajdera elektronskih plaćanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, ePayments, zatvorio je svoje poslovanje tri godine kasnije nakon što je dobio odgovarajući nalog od FCA zbog navodnih slabosti u njenoj „kontroli finansijskog kriminala“.

Nije prvi put u posljednje vrijeme da je FTX privukao pažnju regulatora. Dana 19. augusta, Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) izdala je pismo o prekidu i odustajanju za kompaniju, navodeći da je dovela u zabludu javnost o određenim proizvodima koji se odnose na kriptovalute koje FDIC osigurava.

Leave a Reply

Your email address will not be published.