Crypto

Britanska jedinica za kibernetički kriminal demontirala kripto prevaru vrijednu 3,2 miliona funti – Preko 100 uhićenih u ‘najvećoj operaciji prevare ikada’

Britanska Metropolitan policija uklonila je međunarodni lanac kripto prevara u, kako je opisala, najvećoj operaciji prijevare koju je vodila policija.

Više od 200.000 potencijalnih žrtava samo u Velikoj Britaniji direktno je ciljano preko web stranice za prevare iSpoof i kontaktirali su ih prevaranti koji se kriju iza lažnih identiteta, navodi Met u saopćenju. Umiješani prevaranti predstavljali su se kao predstavnici brojnih velikih banaka, uključujući Barclays, Santander, HSBC, Lloyds, Halifax, First Direct, Natwest, Nationwide i TSB.

“Jedinica Scotland Yarda za kibernetički kriminal radila je s međunarodnim organima za provođenje zakona, uključujući Nacionalnu agenciju za kriminal i vlasti u SAD-u i Ukrajini, na demontiranju web stranice ove sedmice”, navodi se u saopštenju. “Ovo je bila ključna faza u operaciji širom svijeta, koja je bila van očiju javnosti od juna 2021., usmjerena na osumnjičenu organiziranu kriminalnu grupu.”

Sajber kriminalci su koristili iSpoof kako bi izgledali kao da zovu svoje žrtve iz banaka, poreskih uprava i drugih institucija dok ih pokušavaju prevariti.

Vjeruje se da su žrtve prevare izgubile desetine miliona funti, a kriminalci koji stoje iza te stranice zaradili su blizu 3,2 miliona funti (3,9 miliona dolara) u periodu od 20 mjeseci, prema podacima koje je objavila britanska policija.

“Gubici prijavljeni Action Fraud-u kao rezultat poziva i poruka putem iSpoof-a iznose oko 48 miliona funti. Budući da se prevare mnogo manje prijavljuju, vjeruje se da je pun iznos mnogo veći”, navodi se u saopštenju.

Jedinice Meta za sajber i ekonomski kriminal koordinirale su napore sa Nacionalnom agencijom za kriminal, Europolom, Eurojustom, holandskim vlastima i američkim Federalnim istražnim biroom (FBI).

“U Velikoj Britaniji je uhapšeno više od 100 ljudi, velika većina pod sumnjom za prevaru”, saopštila je policija. “iSpoof je dozvolio korisnicima koji su platili uslugu Bitcoin, da prikriju svoj broj telefona kako bi izgledalo da zovu iz pouzdanog izvora. Ovaj proces je poznat kao ‘spoofing’.”

Jedinica za kibernetički kriminal Meta pokrenula je istragu o iSpoof-u u junu 2021. Stranica je kreirana u decembru 2020. i imala je 59.000 korisničkih naloga. Policajci su se infiltrirali na lokaciju i počeli prikupljati podatke u saradnji sa svojim međunarodnim partnerima. Server sajta sadržao je riznicu informacija u 70 miliona redova podataka. Bitkoin zapise je takođe pratio Met.

Nadzornica detektiva Helen Rance, koja vodi napore Meta usredsređene na sajber kriminal, prokomentarisala je da smo „uklanjanjem iSpoof-a spriječili daljnja krivična djela i zaustavili prevarante koji ciljaju na buduće žrtve“.

“Naša poruka kriminalcima koji su koristili ovu web stranicu je da imamo vaše podatke i naporno radimo na tome da vas lociramo, bez obzira gdje se nalazite”, rekla je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.