Crypto

Britanska banka Starling zabranjuje kupovinu i depozite vezane za kriptovalute navodeći visok rizik

Starling — digitalna banka sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu — je najnovija finansijska institucija koja je zabranila transfere i aktivnosti vezane za kriptovalute za svoje korisnike kartica.

Starling kupci više neće moći kupovati kriptovalute poput Bitcoina (BTC) niti primati dolazne transfere od kripto berzi ili trgovaca.

Internet banka je ovu vijest objavila u izjavi klijentima, kao i na Twitteru, navodeći uočene visoke rizike trgovanja kriptovalutama.

Banka je također opisala kriptovalute kao “visoko rizične i u velikoj mjeri korištene u kriminalne svrhe”.

Portparol Starlinga rekao je za Cointelegraph da banka već neko vrijeme ima ograničenja “različitog stepena” na transakcije vezane za kriptovalute. “Nedavno smo pooštrili ograničenja za ulazne i odlazne transakcije putem kartice i bankovnog transfera”, naveo je predstavnik i dodao:

“Inovativna tehnologija i razmišljanje iza kriptovaluta imaju velike potencijalne prednosti, međutim, trenutno su visokog rizika i uvelike se koriste u kriminalne svrhe i kao takve ih više ne podržavamo.”

Mjere banke dolaze usred tekućeg industrijskog skandala koji uključuje FTX, jednu od najvećih svjetskih kripto berzi koja je navodno pronevjerila korisnička sredstva sa svojom sestrinskom firmom Alameda. Prema FTX-ovoj prijavi stečaja, kompanija duguje više od 3 milijarde dolara svojim 50 najvećih povjerilaca, dok ukupan iznos povjerilaca navodno broji preko milion investitora.

Neki članovi kripto zajednice vjeruju da se neka ograničenja kripto aktivnosti banaka čine razumnom, ali potpuna zabrana nije najbolje rješenje.

“Iako je razumljivo blokirati pojedinačne transakcije za koje banke vjeruju da su čista prijevara, zabrana legitimnih transakcija koje uključuju cijelu industriju je neprihvatljiva”, SovrynBTC raspravljao u tvitu u četvrtak. Kripto entuzijasta je također pitao zašto banke ne mare za mnoge druge vrste rizičnih transakcija svojih klijenata, uključujući trgovanje dionicama ili kockanje.

Najnovija ograničenja nisu prvi put da je Starlingova suzbila aktivnosti vezane za kriptovalute. Banka je nakratko zaustavila plaćanja kripto berzama u maju 2021. zbog sličnih zabrinutosti, navodeći “visoke nivoe sumnje u finansijski kriminal sa isplatama nekim berzama kriptovaluta”. Starling je nakon toga nastavio sa operacijama razmjene kriptovaluta otprilike mjesec dana kasnije.

Povezano: Velika Britanija ima novo ime za stabilne coine i novi zakon za regulaciju kriptovaluta

Blokiranje dolazi nekoliko sedmica nakon što je Santander UK ograničio depozite klijenata na kripto mjenjače na 1.000 britanskih funti (1.196 dolara) po transakciji i ukupni limit od 3.000 funti (3.588 dolara) mjesečno.

Brojne druge britanske banke su navodno potpuno zabranile transakcije vezane za kriptovalute. TSB banka je zabranila svojim 5,4 miliona klijenata da kupuju Bitcoin u junu prošle godine. Drugi veliki zajmodavci, uključujući Lloyds, NatWest i Virgin, navodno su zabranili kupovinu kriptovaluta korištenjem kreditnih kartica 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published.