Crypto

Brazilski policajac optužen za prevaru 23 kolege policajca u ‘prevari s kripto piramidama’

Vojnom policajcu u brazilskoj državi Goiás sudi se zbog navodne prevare kolega oficira pomoću šeme sa temom kriptoaktive.

Medijska kuća Globo objavila je da je oficir, po imenu Francisco de Assis Jesus dos Santos Soares de Oliveira, optužen za prevaru oko 23 vojna policajca u iznosu od preko 192.000 dolara.

Citirajući advokata navodnih žrtava navodne prevare, medij je objasnio da je Francisco obećao kolegama da će zarađivati ​​do 30% mjesečno ako mu vjeruju da će uložiti u kripto za njih.

Takođe je navodno rekao kolegama policajcima da će koristiti platforme za sportsko klađenje i obećao da će se novcem bezbedno upravljati na IT platformama sa sedištem u Velikoj Britaniji i da će im biti dostupan kad god žele da izvrše isplatu.

Advokat je tvrdio da su s vremenom Franciscove tvrdnje postale sve čudnije, objašnjavajući:

“U početku je obećao profit do 30%. Ali kada je vidio da žrtve traže finansijski povrat, otišao je toliko daleko da je rekao da ‘posao’ ide dobro. A onda je počeo da govori o profitu do 50%.”

Advokat je dodao da je Francisco svojim kolegama nudio i “savjete i mentorstva” u ulaganjima vezanim za kriptovalute.

Suđenje je i dalje aktivno i vodi se u sudu zatvorenih vrata, po protokolu vojne policije. The Odjel vojne policije države Goiás rekao je medijima da je “poduzeo sve odgovarajuće mjere” i da sada “prati proces na sudu”.

Vojni sud je već blokirao brojne Franciscove bankovne račune i zamrznut će sredstva dok ne donese presudu.

Advokat je tvrdio da je Francisco bio stacioniran u Rotam bataljonu u Gojaniji, glavnom i najvećem gradu države. Navodno je tamo bio stacioniran više od godinu dana prije nego što je uhapšen u četvrtak prošle sedmice.

Advokat je dodao da je Francisco počeo da pokušava da prevari žrtve u julu prošle godine, i da je nastavio da obmanjuje kolege sve do oktobra.

U tužbi koju su sudu podnijele navodne žrtve, advokati su napisali da je Francisco “rekao svojim kolegama da će preuzeti punu odgovornost ako pretrpe štetu”.

Međutim, nakon što je izvršio neke početne isplate, Francisco je navodno prestao davati novac svojim kolegama oficirima. Kada su ga kolege osporavale po tom pitanju, Francisco je navodno rekao da je novac “blokiran zbog tehničkih problema”.

Francisco je tada navodno od svojih kolega tražio još 400 dolara kako bi pomogao u rješavanju problema. Kada su odbili ovaj zahtjev, navodno im je obećao da će im platiti do 20. decembra 2021. – obećanje koje navodno tada nije ispunio.

Advokat je tvrdio da je Francisco negdje pohranio novac, jer “nema dokaza da je kupovao robu poput automobila ili nekretnina” sredstvima investitora.

Drugi medij, Metrópoles, izvijestio je da je Francisco “kreirao” lažnu tehnološku platformu kako bi stavio u središte prevare i dao joj izgled autentičnosti. Takođe je navodno tražio od žrtava da ulože oko najmanje 1.900 USD novca – i pokušao je da stvori “piramidalnu” strukturu u kojoj bi “veći” investitori “zaradili više”.

Advokat je zaključio:

“Njegove žrtve su mu vjerovale, pa su pokušale investirati kako je on predložio.”

____


– Ured državnog tužioca New Yorka traži od kripto zviždača da mu dostave dojave
– SEC naplaćuje 11 ljudi preko 300 miliona USD kripto ‘piramidalne šeme’

– Prevare s kripto-investicionim ulaganjem u ‘koljanje svinja’ donijele su ‘masovne gubitke’ žrtvama
– Policija istražuje Ethereum, “pool” za rudarenje Bitcoina nakon optužbi za “prevaru”

– Top 7 NFT prevara na koje treba obratiti pažnju
– Mikseri dobijaju ‘više kriptovalute nego ikad u 2022’ – Chainalysis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *