Crypto

BNB ojačala 39% uprkos smanjenju depozita pametnih ugovora za 28% — Treba li investitore da brine?

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta skočila je sa 860 milijardi dolara 30. juna na trenutnih 1,03 biliona dolara, što je olakšanje od 20,6% za pet sedmica. Eter (ETH) je možda bio apsolutni lider među najvećim lancima pametnih ugovora, ali BNB je u tom periodu uspjela dobiti 39%.

BNB (plava) vs. Eter (narandžasta), AVAX (cijan), SOL (žuta). Izvor: TradingView

Učinak BNB tokena od godine do danas ostaje negativan za 43%, ali trenutna tržišna kapitalizacija od 49,5 milijardi dolara ga svrstava na treće mjesto po veličini, isključujući stabilne coine. Nadalje, vodeća decentralizirana aplikacija (DApp) je PancakeSwap — 843.630 aktivnih adresa u posljednjih sedam dana — koja radi na BNB lancu.

Token služi prvenstveno kao uslužna imovina unutar ekosistema razmjene Binance, omogućavajući trgovcima da zarade popuste ili učestvuju u ponudama tokena. Dakle, tehnički, BNB token ne daje vlasnička prava ili dividende bilo kojoj kompaniji ili usluzi u vlasništvu Binancea.

Međutim, prema Bloombergu, Komisija za vrijednosne papire i berzu Sjedinjenih Država (SEC) istražuje da li se početna ponuda kovanica (ICO) BNB tokena u 2017. sastojala od prodaje neregistrovanih vrijednosnih papira. Digitalna imovina može pasti pod nadzor SEC-a ako kupci namjeravaju profitirati od napora kompanije ili projekta koji se finansira povećanjem kapitala.

Da bi shvatili da li je rast BNB-a od 39% za pet sedmica opravdan, investitori bi trebali analizirati korištenje mreže, uključujući depozite pametnih ugovora, aktivne korisnike i usvajanje decentraliziranih aplikacija.

Mješoviti podaci iz depozita pametnih ugovora i korištenja DApp-a

Primarna decentralizovana metrika aplikacije BNB Chain-a počela je da pokazuje slabost ranije u maju pošto je ukupna zaključana vrednost mreže (TVL) pala ispod 24 miliona BNB.

Mreža BNB lanca Ukupna vrijednost zaključana, BNB milioni. Izvor: Defi Llama

Gornji grafikon pokazuje kako su DApp depoziti BNB Chain-a zabilježili pad od 28% u tri mjeseca pošto je indikator dostigao najniži nivo od aprila 2021. Poređenja radi, Ethereumov TVL trenutno iznosi 24,4 miliona ETH, što je pad od 11% u istom periodu. Štaviše, drugi DApp konkurent, Solana (SOL), zabilježio je pad od 2% TVL na 50,2 miliona SOL.

S druge strane, 3. avgusta je Binance berza najavila lansiranje svog prvog tokena koji ima za cilj certifikaciju statusa verifikovanog korisnika na platformi. Binance Account Bound (BAB) token je decentralizirani alat za identitet koji se prikazuje kako bi se ukazalo da je vlasnik novčanika prošao verifikaciju Know Your Customer (KYC) na berzi.

Da bismo potvrdili da li bi ovaj pad TVL trebao biti zabrinjavajući, treba analizirati metriku korištenja DApp-a. Neke DA aplikacije nisu finansijski intenzivne, tako da je deponovana vrednost irelevantna.

BNB Chain najčešće korišćene DA aplikacije u toku sedam dana. Izvor: DappRadar

Kako pokazuju podaci DappRadar-a, 4. avgusta je broj mrežnih adresa BNB Chain-a koje su u interakciji sa decentralizovanim aplikacijama porastao u prosjeku za 17%. Jedina negativna promjena bio je SecondLive, metaverzum koji koristi decentralizirane finansije i NFT tehnologije.

Povećana upotreba DApps nije podržana dodatnim adresama

Rastuće interesovanje za BNB Chain DApps nije se odrazilo na aktivne mrežne adrese, koje su 1. decembra 2021. dostigle vrhunac od 2,27 miliona, a nedavno su u prosjeku iznosile nešto više od 900.000.

Aktivne BNB adrese pametnog lanca. Izvor: BSCScan

Iako je TVL lanca BNB-a najteže pogođen u poređenju sa sličnim platformama za pametne ugovore, postoji solidna upotreba mreže u aplikacijama i igrama za decentralizirane financije (DeFi). I Era7: Game of Truth i MOBOX: NFT Farmer rangiraju se u prvih 10 DApp aplikacija na svakom blockchainu pokrivenom DappRadar.

Gore navedeni podaci sugeriraju da TVL lanca BNB-a gubi tlo pod nogama u odnosu na konkurentske lance, ali investitori ne bi trebali biti zabrinuti jer je aktivnost DApps-a u mreži i dalje jaka. Sve dok se berza Binance ne suočava sa ozbiljnim preprekama u podršci BNB lancu, malo je razloga da budete medvedi u pogledu BNB tokena.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo oni autor i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *