Crypto

BlueBenx otpušta zaposlene, zaustavlja povlačenje sredstava navodeći 32 miliona dolara hakiranja

BlueBenx, brazilska platforma za kripto pozajmljivanje, navodno je blokirala svih svojih 22.000 korisnika da povuku svoja sredstva nakon navodnog haka koji je izvukao 32 miliona dolara (ili 160 miliona brazilskih reala). Iako nikakvi detalji o haku nisu bili dostupni, kompanija je navodno otpustila većinu svojih zaposlenih.

BlueBenx se pridružuje rastućoj listi kripto kompanija koje ove kripto zime nisu ispunile svoje obećanje o prevelikom prinosu. Brazilski zajmodavac kriptovaluta obećao je do 66% povrata za korisnike koji ulažu u kriptovalute putem različitih načina zarade.

Izvještaj s lokalne novinske ploče Portal do Bitcoin naglašava da je BlueBenx zaustavio sve oblike povlačenja nakon što je postao žrtva “ekstremno agresivnog” hakovanja. Prema BlueBenxovom advokatu, Assuramaya Kuthumi, napad je rezultirao gubitkom od 32 miliona dolara, u što je investitorima bilo teško povjerovati – s obzirom na nedostatak jasnoće o navodnom haku.

U (ugrubo prevedenim) riječima neimenovanog investitora za Portal do Bitcoin:

“Mislim da postoji velika vjerovatnoća da se radi o prevari jer cijela ova priča o hakerskom napadu izgleda kao puno sranja, nešto što su oni izmislili.”

Nedostatak povjerenja među investitorima proizlazi iz činjenice da su brojne kripto platforme – koje nude visoke prinose – navodne slične scenarije u prošlosti, u kojima su na kraju zaustavile povlačenje sredstava, skrivajući svoju nesposobnost u ispunjavanju prethodno obećanih prinosa korisnicima.

Povezano: Investitori se okreću manje rizičnim kripto prinosima — Block Earner GM

Uzimajući u obzir rastuće rizike vezane za usluge visokog prinosa, kao što je gore navedeno, kripto investitori su sada na potezu da isprobaju kripto prinose nižeg rizika kao sigurnije strategije.

Block Earner, australijska fintech kompanija, svjedočila je porastu investitora koji traže „manje rizičnu verziju“ tih prinosa. U razgovoru za Cointelegraph, generalni direktor kompanije Apurva Chiranewala je izjavio:

“S obzirom na to da su rizici značajno porasli za te povrate, ti momci su zapravo počeli dolaziti s nama jer izgledamo kao manje rizičnija verzija tih dvocifrenih proizvoda povrata.”

Kao rezultat ove promjene u inverterskom sentimentu, kripto kompanije poput Block Earner-a moraju istovremeno graditi institucionalne proizvode zbog sve većeg interesa za taj prostor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *