Crypto

Blockstream osigurava 125 miliona dolara financiranja za operacije rudarenja bitkoina

Firma za infrastrukturu za digitalnu imovinu Blockstream osigurala je 125 miliona dolara sredstava za proširenje svojih objekata za rudarenje bitkoina.

Blockstream je dobio sredstva u konvertibilnim novčanicama i osigurao financiranje zajma, objavila je kompanija u utorak za javnost, dodajući da planira iskoristiti novac za proširenje svojih rudarskih objekata usred sve veće potražnje za velikim hosting uslugama. U saopštenju je stajalo:

„Na osnovu snažnog rasta prihoda iz godine u godinu za 2022., Blockstream će koristiti novi prikupljeni kapital, uključujući svoje prvo finansiranje dugom, za proširenje rudarskih objekata kako bi zadovoljio snažnu potražnju za svojim institucionalnim hosting uslugama.“

Kompanija za kripto infrastrukturu saopštila je da je potražnja za njenim hosting uslugama i dalje visoka zbog Blockstream-ovog “snažnog iskustva i značajnog obima, zajedno sa nedostatkom raspoloživog kapaciteta napajanja u cijeloj industriji”.

Prethodno je Blockstream prikupio 210 miliona dolara u krugu finansiranja Serije B koji je imao za cilj izgradnju rudarskih objekata sa kapacitetom za institucionalne hosting korisnike u avgustu 2021., kada su cijene kriptovaluta bile blizu najviših vrijednosti svih vremena. U to vrijeme, kompanija je zaradila 3,2 milijarde dolara. Serija A ove firme završena je 2016.

Blockstream je rekao da je hosting ostalo otporno tržište uprkos nedavnom krahu kriptovaluta u kojem je cijena gotovo svih digitalnih sredstava, uključujući Bitcoin, pala za gotovo 70% u odnosu na njihove rekordne vrijednosti.

S druge strane, proporcionalni (PROP) rudari, sistem koji rudare plaća na osnovu posla koji obavljaju između otkrivanja jednog i drugog bloka, teže su pogođeni zbog njihove direktne izloženosti volatilnosti cijene bitkoina i komprimiranih marži.

„Ostajemo fokusirani na smanjenje rizika za institucionalne rudare bitcoina i omogućavanje poslovnim korisnicima da izgrade visokovrijedne slučajeve upotrebe,“ rekao je Erik Svenson, predsjednik i glavni finansijski direktor Blockstreama.

Kako je objavljeno, poteškoća rudarenja bitkoin bloka, mjera koliko je teško rudariti bitcoin blok, porasla je za oko 10% tokom posljednjeg prilagođavanja, što sugerira da se sve više rudara vraća na internet kako cijene nastavljaju da se oporavljaju.

Sve u svemu, 2022. je bila jedna od najgorih zabilježenih za rudarsku industriju. Core Scientific, jedna od najvećih kompanija za rudarenje bitkoina, podnijela je zahtjev za bankrot u decembru prošle godine zbog pada cijena kriptovaluta i vrtoglavih troškova energije.

Osim Core Scientifica, druge kompanije za rudarenje kriptovaluta također se bore usred pada tržišta. Argo Blockchain, Iris Energy i Greenidge Generation su među značajnijim kompanijama za rudarenje Bitcoina koje se suočavaju s finansijskim problemima.

Vrijedi napomenuti da kompanije za rudarenje Bitcoina prodato skoro 100% njihovog iskopanog BTC-a 2022. godine u pokušaju da ostanu na površini. Prema Tomu Dunleavyju, višem istraživačkom analitičaru u istraživačkoj firmi blockchain Messari, oko 40.300 od 40.700 BTC-a koje je iskopalo deset javnih kompanija za rudarenje Bitcoina prodato je prošle godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *