Crypto

Blockchain analitika ne može spriječiti nedozvoljene sheme na nivou FTX

Transparentnost podataka bila je središnja točka za kripto industriju, ali FTX fijasko je pokazao da centralizirane burze (CEX) nisu dovoljno transparentne. Do sada, firme za kriptoanalizu očigledno nisu sposobne pratiti transakcije kako bi spriječile kolapse poput FTX-a.

Sve Bitcoin (BTC) transakcije su javno dostupne na lancu, što omogućava praćenje takvih transakcija prilikom slanja kriptovaluta sa jedne adrese na drugu. Međutim, to nije slučaj kada je u pitanju interakcija s centraliziranom razmjenom kriptovaluta.

Cointelegraph je razgovarao s rukovodiocima u blockchain obavještajnim firmama, uključujući Chainalysis, Nansen i Whale Alert, kako bi saznao više uvida u praćenje nezakonitih CEX transakcija na lancu.

Prema Chainalysisu, glavnoj platformi za blockchain podatke koja sarađuje s mnogim vladama širom svijeta, trenutno ne postoji alat za praćenje na lancu koji bi mogao pratiti sredstva putem CEX-a.

“Chainalysis – ili bilo koji drugi alat za analizu blokova – ne može pratiti sredstva putem centralizirane usluge, jer način na koji ove usluge pohranjuju i upravljaju sredstvima koja su deponirali korisnici inherentno čini dalje praćenje netačnim,” rekao je portparol Chainalysis-a za Cointelegraph.

„Čak i kada biste mogli da uđete u trag centralizovanom razmjenom, sama analiza na lancu ne može otkriti lažnu namjeru koja stoji iza transakcija“, napomenuo je predstavnik Chainalysis. Glasnogovornik je naglasio da je procurila Alamedina bilansa izvan lanca bila prva stvar koja je otkrila da nešto nije u redu.

Iako blockchain analiza može pratiti depozite na CEX-ovima, nema šanse da se pristupi njihovim obavezama, smatra Nansen analitičar Andrew Thurman. “FTX je zaustavio povlačenja kada je još uvijek imao više od milijardu različitih digitalnih sredstava; sada znamo da su imali daleko veći iznos obaveza”, rekao je on.

Thurman je također tvrdio da je model dokazivanja rezervi (PoR) – sve popularniji napor CEX-a da dokaže transparentnost – „samo pola mjere, ali je dobar“.

Unatoč tome što blockchain analiza ima ograničene mogućnosti u praćenju nezakonitih transakcija CEX-a do sada, neke usluge praćenja i dalje pokušavaju dokazati da industrija ima šanse da spriječi probleme poput pada FTX-a jednog dana.

“Trenutno vršimo historijske provjere stanja na našim poznatim FTX adresama – depozitu i drugim povezanim adresama – kako bismo utvrdili da li je ovo moglo biti uočeno ranije”, rekao je za Cointelegraph u novembru suosnivač i izvršni direktor Whale Alert Frank van Weert.

Whale Alert je od tada morao odustati od projekta jer platforma nije imala dovoljno resursa za pravilno skeniranje podataka od oko dvije godine. “Potrebno je dosta računarske snage koju nismo imali na raspolaganju”, rekao je izvršni direktor.

Weert je također primijetio da je „moguće pratiti razmjene“, ali platforme poput Coinbasea i FTX-a čine malo složenijim praćenje dolaznih kovanica jer ne koriste vruće novčanike. Dodao je da su razmjene “izuzetno nevoljne da sarađuju”, a mnoge od njih odbijaju komentirati nalaze Whale Alert-a iz “sigurnosnih” razloga.

Povezano: Šta blockchain analiza može, a šta ne može učiniti da pronađe FTX-ova sredstva koja nedostaju: CEO Blockchain.com

Izvršni direktor Whale Alert-a je naglasio da je cijela kripto industrija odgovorna za kolaps FTX-a, navodeći:

„Do sada je fokus industrije bio na profitu, a ne na odgovarajućoj infrastrukturi. Jedini način da se oporavite od nereda je ponovno zadobiti povjerenje javnosti na osnovu odgovarajuće transparentnosti, što ne dolazi od revizije Merkle Tree-a.”

Prema nekim rukovodiocima industrije, platforme za analizu blokova uopće nisu zainteresirane za hvatanje ilegalnih igrača na lancu.

“Prvo, blockchain analiza zapravo ne čini ništa, a drugo, nisu fokusirane na prevare i sumnjive transakcije na nivou berze. Njihovi kupci su berze i vi ne ujedete ruku koja vas hrani”, rekao je za Cointelegraph zagovornik Bitcoina Samson Mow.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *