Crypto

Block predvođen Jackom Dorseyem ostvario je 1,5 milijardi dolara profita u drugom tromjesečju, a prihod od BTC-a pao

Bivši izvršni direktor Twittera Jack Dorsey, firma za digitalna plaćanja Block Inc., ostvarila je međugodišnji (u odnosu na prethodnu godinu) dobit porasla za 29% na 1,47 milijardi dolara u drugom kvartalu, iako je njeno poslovanje s Bitcoinom (BTC) palo zbog smanjene potražnje kupaca i pada cijena bitkoina.

Firma za finansijske usluge prvenstveno generiše prihod od Bitcoina pružanjem usluga trgovanja BTC-om putem svoje aplikacije za digitalno plaćanje Cash App.

Block Inc. je primijetio da je poslovanje u tromjesečju ostvarilo 1,79 milijardi dolara prihoda od bitkoina, što je pad od 34% u odnosu na prethodnu godinu, dok je bruto dobit bitkoina bila samo 41 milion dolara, što sugerira da bi to mogao biti skup pothvat za pružanje usluga bitcoina svojim klijentima.

Block Inc. je rekao da se pad prihoda od Bitcoina pripisuje “široj nesigurnosti” u kripto imovini, navodeći:

„Smanjenje prihoda i bruto dobiti od bitkoina u odnosu na prethodnu godinu prvenstveno je vođeno padom potražnje potrošača i cijene bitcoina, dijelom povezanom sa širom neizvjesnošću oko kripto imovine, što je više nego nadoknadilo korist od volatilnosti cijene. Bitcoina tokom kvartala.”

Međutim, Block Inc. je naglasio da pad profita BTC-a ne odražava širi učinak poslovanja. Također je napomenuto da će profit BTC-a vjerovatno fluktuirati tokom vremena kao rezultat “promjena potražnje kupaca ili tržišne cijene Bitcoina”.

Kompanija je takođe istakla da je priznala gubitak od 36 miliona dolara zbog obezvređenja svojih BTC akcija. Međutim, ovo je vjerovatno samo gubitak na papiru.

Prema računovodstvenim procedurama Sjedinjenih Država, kripto je klasifikovano kao nematerijalna imovina u bilansima stanja i kompanije moraju prijaviti gubitak kada cijena imovine padne ispod njegove cijene koštanja, čak i ako je dobitak ili gubitak ostvaren prodajom tokom datog kvartala .

Kompanija je navela da je od 30. juna 2022. fer vrijednost njene investicije u Bitcoin iznosila 160 miliona dolara na osnovu tržišnih cijena.

Povezano: Intervju s Kevinom O’Learyjem: 28.000 $ Bitcoin sljedeći ili niže? | Tržišni razgovori sa Crypto Jebbom

Čini se da investitori nisu impresionirani učinkom Block Inc. u drugom kvartalu, pošto je SQ dionica kompanije pao za 7,42% u trgovanju nakon radnog vremena na 83 USD u vrijeme pisanja.

Bloomberg je sugerirao da je to zbog toga što je kompanija prijavila manji obim transakcija od očekivanog na 52,5 milijardi dolara, za razliku od procijenjenih 53,47 milijardi dolara.

Bitcoin iz bloka

Dorsey, vatreni bitkoin maksi, relativno je šutio o svojim planovima za digitalno zlato otkako je objavio da Block Inc. zaobilazi Web3 model kako bi izgradio web5 projekat fokusiran na Bitcoin blockchain u junu.

Web5 je u suštini decentralizovana web platforma, ili DWP, koja omogućava programerima da kreiraju decentralizovane veb aplikacije putem DID-a i decentralizovanih čvorova, koji će takođe imati monetarnu mrežu izgrađenu oko BTC-a, a ne tokenizacije podržane pametnim ugovorom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *