Crypto

Block Earner tužio se zbog proizvoda s kriptoprinosom, izvršni direktor poziva na jasnoću

Izvršni direktor fintech firme Block Earner se obrušio na “nedostatak jasnoće” u australskom režimu finansijskog licenciranja nakon što je njegovu kompaniju tužio državni regulator za finansijske usluge zbog pružanja nelicenciranih investicionih proizvoda zasnovanih na kriptovaluzi.

Australijska komisija za vrijednosne papire i investicije (ASIC) objavila je 23. novembra po lokalnom vremenu da je pokrenula građanski pravni postupak protiv kompanije jer je ponudila tri kripto-povezana proizvoda za zaradu s fiksnim prinosom bez licence Australian Financial Services (AFS).

ASIC je naveo da su proizvodi trebali biti licencirani jer su to bile „upravljane investicione šeme“ u kojima investitori doprinose novcu koji se udružuje za interes u šemi.

Proizvodi, nazvani “Crypto Earner”, “USD Earner” i “Gold Earner”, nudili su prinose putem korisnika koji deponuju australske dolare koji bi bili konvertovani u Bitcoin (BTC), Ether (ETH), USD Coin (USDC) ili PAX Gold ( PAXG) ovisno o proizvodu prema web stranici Block Earner-a.

Kripto-imovina se zatim pozajmljuje zajmoprimcima na protokolima decentralizovanih finansija (DeFi) Aave (AAVE) i Compound Finance (COMP) kako bi se ostvario prinos za proizvod.

Zamjenica predsjedavajućeg ASIC-a Sarah Court izrazila je zabrinutost da je Block Earner nudio proizvode bez “odgovarajuće registracije” ili AFS licence za koju je tvrdila da ostavlja “potrošače bez važne zaštite”, dodajući:

„Jednostavno zato što proizvod zavisi od kripto imovine, ne znači da je van zakona o finansijskim uslugama.”

U izjavi e-poštom upućenoj Cointelegraph Block Earner izvršnom direktoru i suosnivaču, Charlieju Karabogi, rekao je iako je firma “[understands] pozadina” to je bio “razočaravajuć ishod”.

Rekao je da pozdravlja propise, tvrdeći da je firma “potrošila značajna sredstva na izgradnju regulatorne infrastrukture” da bi mogla ponuditi usluge “prema postojećim smjernicama koje pruža ASIC”.

Povezano: FTX Australia suspendovana je licenca jer je 30.000 Australaca ostalo na cjedilu

Karaboga je ciljao na nejasno regulatorno okruženje za kriptovalute u zemlji i rekao da „nedostatak jasnoće […] stvara trenje između regulatora i inovatora”, dodajući:

“U idealnom svijetu, mi bismo ove proizvode izgradili u regulatornom sandboxu s više jasnoće oko režima licenciranja. U budućnosti se radujemo saradnji sa ASIC-om i drugim regulatorima u ovom prostoru.”

Prema Karabogi, Block Earner je podnio zahtjev za kreditnu licencu i savjetovao ASIC-u da će se prijaviti za AFS licencu za svoje nadolazeće proizvode jer su “zahtjevi za licenciranje jasni.”

ASIC je ranije dao upozorenje dobavljačima kripto imovine u zemlji nakon što je poduzeo mjere protiv kreatora Qoin tokena.

Saopćio je da je njegov “ključni prioritet” usmjeren na “nelicencirano ponašanje i obmanjujuću promociju finansijskih proizvoda kripto imovine” nakon što se navodi da su kreatori tokena Qoin “obmanjivali” svoje korisnike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.