Crypto

BlackRock udvostručio Bitcoin, UNCTD naspram Crypto, DoJ nije zadovoljan sa Celzijusom + Još vijesti

Dobijte svoj dnevni sažetak vijesti o kriptoaktivi i blockchain-u – istražujući priče koje lete ispod radara današnjih vijesti o kriptovaluti.
__________

Vijesti o investicijama

 • Gigant upravljanja imovinom BlackRock rekao je da je pokrenuo spot bitcoin (BTC) privatni trust. Dostupan je američkim institucionalnim klijentima i nastoji pratiti učinak bitcoina. “Uprkos velikom padu na tržištu digitalne imovine, još uvijek vidimo značajan interes nekih institucionalnih klijenata za to kako efikasno i ekonomično pristupiti ovim sredstvima koristeći našu tehnologiju i mogućnosti proizvoda”, dodali su.
 • Najnoviji tromjesečni Charles Schwab Anketa o raspoloženju trgovaca otkrila je da su trgovci u tekućem tromjesečju izrazito lošiji u pogledu kriptovaluta (63%). Malo trgovaca planira kupiti kriptovalute, a za one koji to čine, većina nije kripto investitori prvi put. 66% ispitanika je reklo da ne poseduju kriptovalute i da to ne planiraju; 20% posjeduje, ali ne ulaže dalje; 13% posjeduje kriptovalute i kupit će više; a 2% je reklo da su prvi kupci.
 • Schwab Asset Management objavio je svoj Schwab Crypto Thematic ETF (berzanski fond) (STCE) ovog mjeseca kako bi odgovorio na potražnju investitora, objavio je CNBC.
 • LongHash Venturesinvesticiona firma i akcelerator fokusirana na Web3, pokrenula je svoj drugi fond za 100 miliona dolara, izvještava TechCrunch, citirajući izvršnu direktoricu Emmu Cui.
 • Snažno podržano tržište digitalne imovine Bakkt rekao je da je u Q2 ove godine zabilježio neto gubitak od 27,6 miliona dolara, ili 13% manje nego prije godinu dana. Njeni neto prihodi porasli su za 60%, na 13,6 miliona dolara.

Novosti o propisima

 • Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju pozvao vlasti da preduzmu sljedeće radnje kako bi obuzdale ekspanziju kriptovaluta u zemljama u razvoju zbog “prijetnji koje kriptovalute donose finansijskoj stabilnosti, mobilizaciji domaćih resursa i sigurnosti monetarnih sistema”:
 1. „Osigurati sveobuhvatnu finansijsku regulaciju kriptovaluta kroz reguliranje kriptovaluta, digitalnih novčanika i decentraliziranih financija, te zabranom reguliranim financijskim institucijama da drže kriptovalute (uključujući stabilne coine) ili nude srodne proizvode klijentima.
 2. Ograničite oglašavanje vezano za kriptovalute, kao i za drugu finansijsku imovinu visokog rizika.
 3. Osigurati siguran, pouzdan i pristupačan sistem javnog plaćanja prilagođen digitalnoj eri.
 4. Dogovorite i implementirajte globalnu poreznu koordinaciju u vezi sa poreznim tretmanima kriptovaluta, regulativom i razmjenom informacija.
 5. Redizajnirajte kontrolu kapitala kako biste uzeli u obzir decentralizirane karakteristike kriptovaluta bez granica i pseudonime.”
 • Centralna banka Filipina zatvoriće svoj redovni prozor za podnošenje zahtjeva za nove licence za pružanje usluga virtuelne imovine na tri godine počevši od septembra, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na memorandum.
 • Indija Uprava za izvršenje (ED) istražuje najmanje 10 kripto berzi zbog navodnog pranja više od 1.000 kruna (USD 126 miliona) identifikovanih kao prihod od kriminala optuženih firmi pod istragom u slučaju aplikacije za instant zajam, od kojih većina ima vezu s Kinom, The Economic Times izvijestio je, citirajući neotkrivene “ljude svjesne stvari”. Očekuje se da će ED sljedeće sedmice ponovo ispitati zvaničnike kripto berzi, dodaje se.
 • Evropska kripto inicijativa, zagovaračka organizacija sa sjedištem u Briselu, dobila je finansijsku podršku od Ethereum fondacija i Interchain Foundation podržavajući Kosmos (ATOM) blockchain i MakerDAO (MKR, DAI). Ovo označava rastući fokus kripto industrije na predstojeće propise širom EU koji će uticati na mnoge aspekte njenog rada, navodi se u saopštenju za javnost Cryptonews.com.

Pravne vijesti

 • The Ministarstvo pravde SAD je zatražio veći sudski nadzor nad bankrotiranim kripto zajmodavcem Celsius NetworkPlanira da isplati 409.000 dolara otpremnina za 19 zaposlenih i da proda BTC tokom bankrota, preneo je Reuters.
 • The Moskowitz Law Firm podnio građansku tužbu u Sjedinjenim Državama protiv američkog milijardera Marka Cubana zbog promoviranja bankrotirane kripto brokerske firme Voyager Digital. Tužba je zahtijevala saslušanje porote.
 • Američko tužilaštvo objavilo je da je stanovnik Kalifornije osuđen na tri godine uslovne kazne i 100 sati društveno korisnog rada zbog svoje uloge u prevari zamjene SIM kartice koja je uključivala kriptovalute i koja je ciljala najmanje četrdeset ljudi. Rezident također mora platiti restituciju u iznosu od 61.118 USD i platiti obaveznu specijalnu naknadu od 100 USD.
 • The Vrhovni sud SAD odbio je odmah razmotriti da li se korisnik tuži protiv giganta kripto razmjene Coinbase može nastaviti u isto vrijeme kada kompanija želi da pošalje sporove na arbitražu, navodi Bloomberg.

Razmjenjuje vijesti

 • U julu je obim spot trgovanja na svim centralizovanim kripto berzama opao za 1,34% na 1,39 biliona USD, što je najniži mesečni obim trgovine zabeležen od decembra 2020. CryptoCompare podaci. U međuvremenu, obim trgovanja derivatima je doživio porast po prvi put od marta, povećavši se za 13,4% na 3,12 biliona USD.
 • Binance je rekao da će podržati spajanje Ethereuma (ETH). U slučaju novih fork tokena, Binance će procijeniti podršku za distribuciju i povlačenje forkiranih tokena, dodaje se.
 • Decentralizovana razmena dYdX je rekao da je blokirao korisničke račune s token linkovima na US Treasury-dozvoljeni kripto mikser Tornado Cash. Sankcija je dovela do “značajnog” povećanja računa koje je označio dobavljač usklađenosti dYdX-a. „Ovaj iznenadni priliv zastava uticao je na mnoge vlasnike računa koji nikada nisu direktno bili u kontaktu sa Tornado Cashom“, napisali su.

Vijesti o usvajanju

 • Blockchain firma sa sjedištem u Londonu Interlay pokrenut BTC-based cross-chain bridge on Polkadot (DOT), pod nazivom interBTC (iBTC). Most omogućava korištenje BTC-a na ne-nativnim blockchain-ovima za DeFi, međulančane transfere i NFT, između ostalog.
 • Platforma za email marketing Mailchimp suspendovao je račune kreatora sadržaja vezanih za kriptovalute i medijskih kuća ove sedmice, što je uticalo na samostalni nadzor kripto novčanika Edgefirma za kripto obavještajnu djelatnost MessariNFT umjetnik Ocarinai novinska kuća Dešifrujteizmeđu ostalih.

Vijesti o kriminalu

 • Decentralizovani lančani most RenBridge je omogućio pranje najmanje 540 miliona USD prihoda stečenih kriminalom, po kompaniji za kriptoanalitiku Eliptični. To uključuje preko 153 miliona dolara prihoda od ransomware-a, kao i kriptoaktivu za koju se vjeruje da je ukrala Sjeverna Koreja.

DeFi vijesti

 • Izgrađeno je više od 37.000 decentraliziranih aplikacija (dapps). Poligon (MATIC), prema Web3 razvojnoj platformi Alhemija – skoro duplo veći broj u martu i četiri puta veći od početka godine. Broj mjesečno aktivnih timova je krajem jula prešao 11.800, u odnosu na nešto više od 8.000 u martu.

NFTs vijesti

 • Cronos Labs startup Kovan rekao je da je pokrenuo svoju NFT platformu, omogućavajući korisnicima da listaju, pretražuju i kupuju iz biblioteke od više od 10 miliona NFT-ova širom Ethereuma i Cronos (CRO) blockchains. Minted će nagraditi učešće u ekosistemu svojim izvornim tokenom MTD, a korisnici će također moći deponovati MTD u trezore kako bi zaradili dodatni prinos na njemu, navodi se u najavi podijeljenoj sa Cryptonews.com.

Rudarske vijesti

 • U drugom kvartalu ove godine, Rudarstvo Hut 8Prihod je dostigao 43,8 miliona CAD (34,3 miliona USD), ili 31% više nego godinu dana ranije. U istom vremenskom periodu, njen neto gubitak je skočio sa 4 miliona CAD na 88 miliona CAD. “Promjena odražava negotovinski revalorizacijski gubitak digitalne imovine, djelimično nadoknađen većim prihodima i nenovčani dobitak od revalorizacije obaveza po garancijama”, objasnili su.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *