Crypto

BlackRock najavljuje pokretanje novog privatnog spot Bitcoin trusta

Prema novom postu na blogu u četvrtak, BlackRock, najveće upravljanje imovinom na svijetu koje nadzire ukupnu imovinu od preko 10 biliona dolara, pokrenulo je novi privatni spot Bitcoin (BTC) trust. Fond je dostupan samo američkim institucionalnim investitorima i nastoji da prati učinak Bitcoina, umanjen za troškove i obaveze trusta. Obrazlažući odluku, BlackRock je rekao:

„Uprkos velikom padu na tržištu digitalne imovine, još uvijek vidimo značajan interes nekih institucionalnih klijenata za to kako efikasno i ekonomično pristupiti ovim sredstvima koristeći našu tehnologiju i mogućnosti proizvoda. Bitcoin je najstarija, najveća i najlikvidnija digitalna imovina i trenutno je primarni predmet interesovanja naših klijenata u prostoru digitalne imovine.”

Privatni investicioni fondovi koji ne traže ulaganja od malih investitora ne moraju se registrovati kod regulatornih tijela u Sjedinjenim Državama. Ali drugi, kao što je Grayscale Bitcoin Investment Trust, i dalje mogu postati javno trgovani (iako nisu registrovani u SEC-u) na tržištima bez berze.

Ne računajući stabilne coine, Bitcoin održava blizu 50% tržišne kapitalizacije industrije. Što se tiče korištenja energije blockchaina, BlackRock kaže da ga ohrabruju organizacije kao što su RMI i Energy Web, koje razvijaju programe za postizanje veće transparentnosti održivog korištenja energije u rudarenju Bitcoina.

Prošle sedmice, BlackRock se udružio s mjenjačnicom kriptovaluta Coinbase kako bi svojim klijentima pružio direktnu procjenu kriptovaluta, počevši od Bitcoina. Korisnici BlackRockove platforme za institucionalno upravljanje investicijama Aladdin će dobiti mogućnost trgovanja kriptovalutama, skrbništva, primarnog posredovanja i izvještavanja nakon prijave za Coinbase Prime. Na širem nivou, BlackRock navodi da provodi istraživanje u četiri oblasti digitalne imovine – blok lanca dozvola, stabilnih kovanica, kripto imovine i tokenizacije – i njihovih povezanih ekosistema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *