Crypto

Bivši rukovodioci Citadele prikupljaju 50 miliona dolara za visokofrekventnu platformu za trgovanje kriptovalutama

Startup za kriptovalute Portofino Technologies je zvanično pokrenuo svoju platformu za visokofrekventnu trgovinu digitalnom imovinom, obezbeđujući u tom procesu velika sredstva od kompanija rizičnog kapitala.

Prilikom pokretanja svoje platforme, Portofino je otkrio da je prikupio 50 miliona dolara u kapitalu od Valar Ventures, Global Founders Capital i Coatue. Iako Portofino nije otkrio kako će se sredstva koristiti, kompanija je bila aktivna na frontu zapošljavanja, regrutovavši preko 35 zaposlenika na 5 globalnih lokacija.

Portofino su 2021. osnovali bivši zaposlenici Citadel Securities Alex Casimo i Leonard Lancia. Kompanija gradi tehnologiju visokofrekventnog trgovanja fokusiranu na kripto, koju uglavnom koriste hedž fondovi. Iako kompanija tek sada izlazi iz skrivenog načina rada, tvrdi da je trgovala milijardama dolara na centraliziranim i decentraliziranim kripto berzama.

Visokofrekventno trgovanje ili HFT se odnosi na automatizovane platforme za trgovanje koje obično koriste velike finansijske institucije za izvršavanje velikih serija naloga pri ekstremno velikim brzinama. Ove platforme se oslanjaju na složene algoritme za analizu tržišnih trendova i mogućnosti trgovanja koje se mogu izvršiti za nekoliko sekundi.

Na kripto frontu, HFT strategije se sada mogu izvršavati na decentralizovanim berzama ili DEX-ovima. Za razliku od centraliziranih berzi, DEX nude mnogo veće brzine trgovanja i nove mogućnosti arbitraže. Portofino HFT tehnologija nastoji da nadogradi ove mogućnosti povećanjem pristupa likvidnosti.

Povezano: Fiksne kamatne stope za stvaranje DeFi 2.0 za institucije, kaže bivši izvršni direktor banke

Hedž fondovi i drugi institucionalni investitori pokazali su veliko interesovanje za kriptovalute, ali sveukupno usvajanje je bilo sporo zbog nekoliko faktora, uključujući propise i nedostatak infrastrukture. Kako je šef kriptoinvesticionog menadžera Apollo Capital rekao za Cointelegraph:

„Niko ne želi da bude prvi u ovakvom nečemu. Jer ako ste prvi i stvari krenu po zlu, onda postoji rizik za karijeru. To će se u nekom trenutku okrenuti na suprotno.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.