Crypto

Bivši Coinbase menadžer izjasnio se da nije kriv za optužbe za prevaru

U onome što je opisano kao prvi slučaj trgovine insajderima koji se odnosi na kriptovalute u SAD-u, bivši menadžer proizvoda na velikoj berzi Coinbase i njegov brat su se izjasnili da nisu krivi za slanje optužbi za prevaru.

Odbrana se temelji na pretpostavci da kriptoaktiva nisu vrijednosne papire ili roba, te bi iz tog razloga slučaj mogao utjecati na američku jurisprudenciju u vezi s pravnim statusom kriptovaluta.

32-godišnji Ishan Wahi uhapšen je prošlog mjeseca u Sijetlu nakon što su tužioci zaključili da je vjerovatno da je podijelio povjerljive informacije sa svojim bratom Nikhilom i njihovim prijateljem Sameerom Ramanijem. Njihove aktivnosti su navodno bile povezane sa predstojećim najavama novih kripto sredstava kojima je Coinbase trebao omogućiti svojim korisnicima da trguju, prenio je Reuters.

U saopštenju izdatom prošlog mjeseca, nakon podizanja optužnica protiv optuženih, američki tužilac Damian Williams rekao je da,

„Poruka sa ovim optužbama je jasna: prevara je prevara je prevara, bilo da se dešava na blockchainu ili na Wall Streetu. A južni okrug New Yorka će i dalje biti neumoljiv u privođenju prevaranta pred lice pravde, gdje god ih zateknemo.”

Tokom suđenja na federalnom sudu na Menhetnu pred američkim okružnim sudijom, dva brata su se izjasnila da nisu krivi. U međuvremenu, njihov prijatelj je i dalje na slobodi, a američke službe za provođenje zakona pokušavaju utvrditi gdje se nalazi.

David Miller, koji je advokat Ishan Wahija, rekao je da optužbe treba odbaciti jer insajderska trgovina zahtijeva učešće vrijednosnih papira ili robe, a to nije slučaj. Tužilac Noah Solowiejczyk se ne slaže s tim, tvrdeći da informacije nisu bile javne, a da je krivično gonjenje protiv optuženih bilo u skladu sa prethodnim slučajevima žičane prevare.

Tužioci tvrde da su Nikhil Wahi i Ramani koristili ethereum (ETH) novčanike da bi stekli kriptovalute, a zatim ih trgovali najmanje 14 puta prije nego što je Coinbase dao zvanične najave u junu 2021. i aprilu 2022. Tužilaštvo kaže da su te najave obično uzrokovale povećanje cijena imovine i okrivljenima ostvario najmanje 1,5 miliona dolara nezakonite dobiti.

Sledeće pojavljivanje optuženih pred sudom zakazano je za 22. mart, a kaucija za braću Vahi određena je u iznosu od milion dolara za svakog. SAD Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) je podigao srodne građanske tužbe protiv optuženih.

____


– Profesor upozorava SEC da je njegov potez protiv Coinbase “ozbiljna greška”
– Coinbase odbacuje tvrdnje da listira vrijednosne papire dok SEC pokreće istragu

– Coinbase kritizira US SEC, Crypto zajednica kritizira Coinbase zbog insajderske trgovine, a CFTC se javlja
– AMP skače kako Binance.US otkriva svoje brisanje nakon tvrdnje SEC-a da je to sigurnost

– SAD dobijaju još jednu ideju o kripto regulaciji
– Ured državnog tužioca New Yorka traži od kripto zviždača da mu dostave dojave

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *