Crypto

Bivši američki predsjednik FTX-a uspio je prikupiti sredstva iz Coinbase-a, kruga za svoju novu firmu nakon što je javno razbio SBF

Brett Harrison, bivši predsjednik FTX-a u SAD-u, uspio je prikupiti sredstva od velikih kripto investitora kao što su Coinbase Ventures i Circle Ventures nakon što je javno osudio osnivača FTX-a Sam Bankman-Fried.

Prema izvještaju Bloomberga od petka, Harrison je prikupio 5 miliona dolara za svoj novi kripto softver od Coinbasea i Circlea. Ovaj potez dolazi samo nekoliko dana nakon što se kripto šef požalio da je povezanost s FTX-om ometala njegovu sposobnost prikupljanja sredstava.

Nazvan Architect, ovaj poduhvat ima za cilj izgradnju softvera za trgovanje kako bi centralizirana i decentralizirana kripto tržišta olakšala korištenje velikim investitorima poput institucija. Harrison je rekao da se nada da će Architect “dopustiti ljudima da povrate svoje povjerenje u trgovanje u ovoj industriji”.

Predviđa se da će pokretanje kripto softvera biti pokrenuto u drugom tromjesečju. Harrison je rekao da se nada da će Architect na kraju biti uključen u Coinbase Global i Circle platforme. On je rekao da će sredstva koja je prikupio od investitora prvenstveno koristiti za zapošljavanje.

Poduzeće ima savjetodavni odbor direktora koji će preći u formalni odbor i pomoći u stvaranju korporativne transparentnosti, kaže Harrison. Rekao je i da želi da stvori radno okruženje koje omogućava “ljudima da daju i prihvate kritiku”.

Prema izvještaju istraživačke firme Pitchbook, rizično finansiranje kripto startupa je palo za 75% u posljednjem kvartalu 2022., najniže od 2020. Samo 2,30 milijardi dolara uloženo je u kripto startupe u četvrtom kvartalu 2022, dok je rekordnih 26,7 milijardi dolara uloženo u blockchain. u 2022. godini, od kojih je većina došla u prvom kvartalu.

Osim rekordnog pada kripto finansiranja, Harrison je također imao poteškoća u prikupljanju sredstava zbog svoje povezanosti s FTX-om. U dugoj temi na Twitteru u subotu, rekao je da su skoro svi rizični fondovi kojima je posegnuo odbili da investiraju navodeći probleme sa SBF i FTX. On je rekao:

“Nakon toga, mnogi razgovori su na kraju došli do iste vrste izvinjenja: “Znamo da niste bili uključeni u ono što su Sam i drugi radili, ali ne možemo preuzeti PR rizik povezivanja sa FTX-om, bez obzira na to kako sposobni ste ili je vaša ideja uvjerljiva.”

Kako je objavljeno, Harrison je također otkrio da je napustio FTX US zbog pogoršanja odnosa sa Samom Bankman-Friedom i njegovim zamjenicima zbog prakse upravljanja.

Harrison se pridružio FTX-u kao predsjednik FTX-a SAD u maju 2021. i najavio njegov odlazak krajem septembra 2022. Tada nije otkrio zašto napušta svoju ulogu, ali je rekao da će ostati kao savjetnik u kompaniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *