Crypto

Bivši američki predsjednik FTX-a prikupio je 5 miliona dolara za novu firmu za kripto softver

Bivši šef FTX US-a pokreće novu softversku kompaniju za kriptovalute i prikupio je 5 miliona dolara od nekoliko investitora, navodi Bloomberg.

Brett Harrison, koji je bio predsjednik FTX US između maja 2021. i septembra 2022., dobio je podršku od Coinbase Ventures i Circle Ventures za pokretanje novog softvera. SALT Fund, Motivate VC, P2P Validator, Third Kind Venture Capital, Shari Glazer iz Kalos Labs i Anthony Scaramucci su također učestvovali u rundi za početak.

Njegov novi startup, nazvan Architect, razvijat će softver za trgovanje za velike institucije koje žele pristupiti kripto tržištima. On je za Bloomberg rekao da se nada da će Architect „dopustiti ljudima da povrate svoje povjerenje u trgovanje u ovoj industriji“.

Harrison je napustio FTX u SAD nekoliko mjeseci prije nego što je kompanija propala pod lošim vodstvom Sama Bankman-Frieda, koji je bio na čelu globalne FTX berze kriptovaluta i nekoliko drugih kompanija u njenom djelokrugu. FTX US je bila jedna od otprilike 130 kompanija pod FTX Grupom koje su podnijele zahtjev za bankrot u novembru.

U dugačkoj temi na Twitteru 14. januara, Harison je objasnio zašto je napustio kripto berzu. Tvrdio je da su se “pukotine počele stvarati” u njegovom odnosu s Bankman-Friedom šest mjeseci nakon njegovog mandata i da je bivši izvršni direktor FTX-a pokazivao “potpunu nesigurnost i nepopustljivost” svaki put kada bi se suočio sa sukobom.

Povezano: FTX je profitirao od naduvanih novčića Sama Bankman-Frieda: Izvještaj

Bankman-Fried se suočava sa osam krivičnih prijava i do 115 godina zatvora zbog navodne prevare investitora i kršenja zakona o finansiranju kampanja, između ostalih prekršaja. On se 5. januara izjasnio da nije kriv po svim tačkama optužnice.

Kripto rizični kapital počeo je da presušuje u drugoj polovini 2022. godine jer je medvjeđe tržište uzelo danak. Čini se da su kolaps FTX-a i njegovi efekti zaraze izvršili dodatni pritisak na povećanje kapitala dok se kripto tržišta preorijentišu na novu stvarnost. Prema Bloombergu, Harrison je u početku imao za cilj prikupiti čak 10 miliona dolara za Architect uz procjenu od 100 miliona dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *