Crypto

Bitstamp dobija kripto licencu od Banke Španije

Kripto mjenjačnica Bitstamp je prijavila da je dobila licencu za operacije sa kriptovalutama u Španiji. To označava odobrenje u još jednoj evropskoj jurisdikciji za razmjenu, koja se fokusira na tržište Evropske unije od svog pokretanja 2011. godine.

Kompanija otkriveno vijesti o svojoj španskoj licenci 17. novembra. Odobrenje Banke Španije omogućava lokalnoj podružnici Bitstampa da španskim korisnicima nudi usluge zamjene digitalne valute za fiat valute i usluge čuvanja elektronskog novčanika. Bitstamp je postao 46. provajder virtuelne imovine koji je dobio licencu u Španiji, nakon Binance i Bitpanda.

Španija je nedavno pokazala umjeren pristup kripto regulaciji, što ide ruku pod ruku sa visokim tempom usvajanja u zemlji. U januaru je lokalni finansijski regulator Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) objavio skup pravila za oglašavanje ulaganja u kripto imovinu, zahtijevajući da budu „jasna, uravnotežena i poštena“.

Povezano: Šef Bitstampovog evropskog ogranka postaje najnoviji izvršni direktor globalne kripto berze

Do ove jeseni, zemlja je postala dom treće najveće mreže bankomata za Bitcoin (BTC) i kriptovalute nakon Sjedinjenih Država i Kanade. Trenutno ima 215 kripto bankomata, gurajući El Salvador — sa 212 — na četvrtu poziciju nakon što je nadmašio zemlju po bankomatima.

U septembru, multinacionalna telekom kompanija sa sjedištem u Madridu, Telefonica, omogućila je plaćanja kriptovalutama poput Bitcoina i mnogim drugim na svom online tržištu tehnologije pod nazivom Tu. Firma je integrisala funkciju kripto plaćanja koju je obezbedila španska kripto berza Bit2Me za primanje kriptovaluta u zamenu za njihove tehnološke proizvode.

Bitstamp posljednjih godina povećava napore za usklađenost. U aprilu je od korisnika zatražio da ažuriraju porijeklo kriptovaluta pohranjenih na platformi u svrhu regulacije. Berza je dala zvaničnu listu primjera dokumenata koji pojašnjavaju izvore bogatstva deponovanih sredstava vezanih za fiat, uključujući platne i penzijske liste, dokumente o nasljeđu, isplate za štednju, poklone, račune za rudarenje i drugo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.