Crypto

Bitpanda osigurava kripto licencu u Njemačkoj, tvrdi da je prva “evropska maloprodajna” kripto investiciona platforma koja je to učinila

U službenom blog postu, Bitpanda je objavila da je osigurala licencu za čuvanje kriptovaluta od njemačkog financijskog tijela, BaFin.

Nakon što je dobila ovu licencu, austrijska kripto berza sada može legalno plasirati svoje usluge stanovnicima Njemačke. Bitpanda je takođe tvrdila da je prva maloprodajna kripto berza sa sedištem u Evropi koja je postigla ovu razliku.

Kolaps FTX kripto berze doveo je do pojačanog nadzora neregulisanih kripto berzi koje rade izvan jurisdikcije jedne zemlje. Iz tog razloga, mnoge berze nastoje da dobiju licence u više zemalja kako bi dokazale da su legitimne. Ova najnovija licenca dodaje se na listu zemalja u kojima je Bitpanda službeno regulirana, uključujući Austriju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italiju, Češku Republiku, Španjolsku, Švedsku i Francusku.

Ranije su licencu dobile još četiri firme vezane za kriptovalute: Coinbase, Kapilendo, Tangany i Upvest. Posljednja tri služe institucionalnim investitorima. Dok je Coinbase sa sjedištem u SAD-u maloprodajna investicijska platforma. Bitpanda tvrdi da je prva “evropska” maloprodajna kripto platforma koja je dobila licencu jer se nalazi u Austriji.

Izvršni direktor Bitpande Eric Demuth rekao je za Cointelegraph da je ova licenca “rezultat višemjesečnog napornog rada cijelog Bitpanda tima.” On je naveo da kompanija sada može dokazati da je pošten i pouzdan čuvar kripto imovine za njemačke kupce:

“Možemo i dokazat ćemo da mislimo na posao kada je u pitanju Bitpanda da sigurnost kupaca bude naš glavni prioritet. […] Sticanje licenci može biti teško samo po sebi, ali mi smo apsolutno posvećeni da nastavimo ovim putem – jer je to jedino ispravno.”

Pitanje kako licencirati i regulirati kripto berze bila je vruća tema od kolapsa FTX-a. Zamjenik guvernera Banke Engleske, Jon Cunliffe, otkrio je da BoE namjerava stvoriti “regulatorni sandbox” za istraživanje načina za efikasno reguliranje razmjena, a američki Senat je pokrenuo saslušanje kako bi razmotrio kako efikasno regulisati kripto berze.

Eric Demuth iz Bitpande prvobitno je dao komentare na njemačkom Veroniki Rinecker iz Cointelegrapha, koji su prethodno objavljeni u članku na njemačkom jeziku koji raspravlja o ovoj temi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.